RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: SCANPIX

Forbud mot engelsk mat

Sist oppdatert:
Fra i morgen av blir det forbudt å ta inn matvarer fra England på grunn av utbruddet av munn-og klovsyke.

- Så langt har det kun vært et råd fra oss om å la være å ta med kjøtt fra England, fra i morgen av blir det en forskrift, dvs det blir forbudt. Keren Bar-Yaacov, direktør i Mattilsynet, forteller at det fortsatt er en stund til alle reisende fra England må gjennom desinfiserende fotbad og spyling av bildekk på kaien ved ankomst.

Bergen har direkteruter fra England både med båt og fly.

- Engelskmennene har allerede satt i verk en rekke tiltak som forbud av eksport av kjøtt og vasking av bildekk. De ser ut til å ha kontroll med situasjonen. Det er ikke oppdaget spredning av viruset utenfor et lite område. Så lenge situasjonen er slik trenger vi ikke gjøre ytterligere tiltak, men ved første tegn på at det ikke lenger er kontroll må vi skjerpe rutinene.

- Og hva snakker vi om da utover forbud mot å ta inn mat og å besøke norske besetninger de første 48 timene.

- Vi kommer da i samarbeid med tollvesenet å kontrollere de reisende for kjøtt i bagasjen og desinfisere fottøy.

- Hvor smittsomt er viruset?

- Det er svært smittsomt. Det kan smitte i møte med dyr gjennom dråper som har flydd med vinden og satt seg i hår og klær, eller når det gjelder kjøttet, så er den største faren at infisert kjøtt gis til gris i form av matrester.

Dette er et virus som under ingen omstendighet er farlig for mennesker.

- Hvorfor innskjerpe reglene nå, hvorfor ikke innføre forbudene umiddelbart etter utbruddet ble kjent på fredag.

- Vi går i takt med EU i disse sakene og forskriftene kommer i morgen, tirsdag, sier Keren Bar-Yaacov til iBergen.no.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere