RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Giftige sandkasser

Sist oppdatert:
Mange barnehagebarn i Oslo leker i giftig sand og jord. I enkelte barnehager er det ni ganger mer tjære enn forsvarlig.

I over 60 prosent av barnehagene i indre by er jorda så forurenset at den må fjernes, viser en ny undersøkelse. I 35 av de 56 kommunale barnehagene innenfor ring 2 i Oslo inneholder jorda for høye verdier av bly, tjære, kvikksølv og arsen, melder NRK Østlandssendingen.

Helseskadelig
Verdiene er så høye at helsemyndighetene mener det kan være skadelig. Giftstoffene stammer fra bygningsrester, maling, brannrester, bilbruk og fyring. Undersøkelser fra andre land viser at dette kan føre til helseskader på sikt - som kreft, læringsvansker og adferdsproblemer.

Ingen akutt fare
Kommuneoverlege i Oslo, Eilif Rytter, understreker at barna ikke er i akutt helsefare. Dessuten må Oslo kommune fjerne den giftige jorda. I løpet av kort tid vil det også bli tatt prøver av de resterende barnehagene innenfor Ring 2. Så snart det er praktisk mulig vil det også bli tatt prøver av barnehager mellom Ring 2 og Ring 3, melder Østlandssendingen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere