RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Giftlekkasje i Barentshavet

Sist oppdatert:
Tirsdag kveld rant 1,6 tonn miljøfarlig hydraulikkolje ut i Barentshavet. Bellona-leder Fredric Hauge mener at Statoils miljøgarantier er null verdt, og vil nå anmelde.

Statens forurensningstilsyn hadde gitt Statoil tillatelse til å slippe ut én kilo av den svært forurensende hydraulikkoljen i Barentshavet.

Tirsdag kveld sprang en hydraulikkslange på Erik Raude lekk, og 1,6 tonn rant ut i havet. Oljetypen er bruker svært lang tid på å brytes ned, og er derfor klassifisert som rød fareklasse. Det er tilsynets nest farligste kategori over miljøgifter, og derfor har Statoil bare fått lov å slippe ut én eneste kilo.

- Det er ikke mulig å få noe av oljen opp av vannet. Slikt skal ikke skje. Men vi kan aldri garantere at det ikke skjer. Men for miljøet i Barentshavet får dette ingen konsekvenser, hevder informasjonssjef Edd Magne Torbergsen i Statoil.

- Dette er grov miljøkriminalitet. Det er i strid med hva Stortinget har definert. Etter dette må hele Statoils boreprogram stanses. Utslippet må få politiske konsekvenser, sier Bellona-sjef Frederic Hauge til Aftenposten.

Bellona har hele tiden vært imot boreprogrammet i Barentshavet nettopp på grunn av faren for forurensning i det fiskerike området. Også tidligere har det vært ukontrollerte utslipp av miljøgifter fra boreplattformen. Hauge mener at utslippene viser at Statoils garantier er null verdt.

- Dette viser at nullutslipp ikke er annet enn en teori. Dette er en alvorlig hendelse som vi vil politianmelde for å få alle forhold på bordet, sier han.

Oljeboringen i Barentshavet er blant de hete politiske sakene før valgkampen, og et av temaene der det rødgrønne regjeringsalternativet ikke er enige. For mens SV ønsker å verne Barentshavet mot oljeboring, ønsker AP å fortsette virksomheten.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere