RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Sigurdsøn, Bjørn (SCANPIX)

Grensehandelen går ned

Sist oppdatert:
Nedgang for første gang på 15 år.

Oslo (NTB): For første gang på 15 år var det i fjor nedgang i grensehandelen med Sverige og Danmark.

- Dette er flott og noe vi ikke har opplevd så lenge jeg kan huske. Foreløpige tall viser at grensehandelen i fjor gikk ned med nærmere 7 prosent. En grunn er at prisene på kjøtt- og meierivarer har stått mer stille hos oss enn i nabolandene våre, sier direktør Thomas Angell i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH) til Nationen.

Grensehandelen i fjor utgjorde totalt i underkant av 9 milliarder kroner.

Fra januar til november i fjor økte de norske matvareprisene med rundt 4 prosent. I Sverige økte matprisene med 7 prosent og 7,5 prosent i Danmark.

- Dette skyldes at landene i EU er mindre skjermet mot svingningene på verdensmarkedet. Da de internasjonale matvareprisene økte kraftig høsten 2007, fikk dette mer å si for Sverige og Danmark enn for oss. I Danmark har faktisk matvareprisene økt mer enn i Norge i to år på rad, sier avdelingsdirektør Johanne Kjuus i Norsk institutt for landbruksøkonomisk forskning (NILF).

Kronekursen har også påvirket grensehandelen.

- At den norske krona svekket seg i forhold til den svenske, bidro nok til å dempe grensehandelen enda mer på tampen av 2008. Men her har vi ikke de endelige tallene ennå, sier Angell. (©NTB)

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere