RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Hemmelige bevis avgjøres neste uke

Sist oppdatert:
Neste fredag får Nokas-forsvarerne en uvanlig invitasjon til lagmannsretten.

Kampen om de hemmelige Nokas-bevisene fortsetter i Gulating Lagmannsrett parallelt med Nokas-rettssaken i Stavanger.

Og fredag neste uke slipper de 13 hovedforsvarerne til i lagmannsretten for å komme med sine innspill. Etter det TV 2 Nettavisen erfarer er det uvanlig og nærmest oppsiktsvekkende at det inviteres til muntlige forhandlinger i et straffekjæremål.

- Dette tyder på at de (lagmannsretten, red.anm.) anser saken som både viktig og prinsipiell, sier advokat John Christian Elden til TV 2 Nettavisen.

Fornøyd med fremdrift
Elden, som forsvarer Nokas-tiltalte Erling Havnå, har helt siden i fjor jobbet for å få ulevert avlyttingsmaterialet politiet stemplet som «ikke relevant» og dermed holdt tilbake for forsvarerne. Elden legger ikke skjul på at han er tilfreds med fremdriften i saken.

- Jeg er godt fornøyd med at vi får muntlige forhandlinger om spørsmålet også i lagmannsretten, samt at retten har berammet rettsmøtet så kort tid frem i tid at det vil kunne få reell betydning for avgjørelsen av Nokas-saken i tingretten, sier Elden.

2-0 til Nokas-forsvarerne
Forenklet sagt er stillingen nå 2-0 til Nokas-forsvarerne over påtalemyndighetene.

Først vant Elden frem i Høyestrett og påtalemyndigheten måtte utlevere over 1000 timer med telefonavlyttingsmateriale. Men til tross for Høyesteretts kjennelse valgte påtalemyndighetene likevel å holde tilbake seks saker fordi de mente at frigivelse kan føre til fare for liv eller helse til polititystere eller spanere, eller at informasjonen i avlyttingsmateriellet kan hemme politiets arbeid. De har derfor bedt retten ta en ny runde for å få det hemmeligholdt med hjemmel i straffeprosesslovens paragraf 242a.

242a-saken startet i Stavanger tingrett for to uker siden, og også her vant Nokas-forsvarerne frem. Påtalemyndighetene har påkjært også denne kjennelsen og neste fredag møtes partene i Gulating lagmannsrett.

- Hemmelighetskremmeriet bidrar bare til spekulasjoner om hva de vil skjule. Jeg regner med at lagmannsretten nå vil få avsluttet tvisten på en fornuftig måte, sier en optimistisk Elden til TV 2 Nettavisen.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere