RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Natt til søndag så det ikke ut til at vannmengdene skulle bli så store at man får en ukontrollert flom fra Harbardsbreen og ned Fortunsdalen innerst i Lustrafjorden.
Natt til søndag så det ikke ut til at vannmengdene skulle bli så store at man får en ukontrollert flom fra Harbardsbreen og ned Fortunsdalen innerst i Lustrafjorden. Foto: Ole Berg-rusten (NTB Scanpix)

Ingen storflom fra Harbardsbreen

Sist oppdatert:
Faren for en ny storflom fra Harbardsbreen i Luster ser ut til å være over.

– Slik det ser ut nå, har vi god kontroll over situasjonen. Mengden vann der oppe anslår NVE til 6 millioner kubikkmeter. Vi har tappet ut 3,5 million kubikkmeter av magasinet, og da begynner vi å nærme oss den situasjonen at vi har kapasitet til å ta resten i magasinet, sier vassdragsansvarlig Johnny Bruheim hos Hydro Energi i Sogn til NTB lørdag formiddag.

Allerede tidlig lørdag var det klart at faren for en ukontrollert flom som følge av såkalt jøkulhlaup så ut til å bli mindre og mindre etter hvert som tiden gikk.

Hydro Energi har et vannmagasin på stedet som er tappet ned for at det skal kunne ta imot mest mulig vann i tilfelle det skulle komme svært store vannmengder fra breen på kort tid. Magasinet har kapasitet på 3,5 millioner kubikkmeter vann.

I 2010 var vannstigningen 40 centimeter i timen, lørdag var den oppe i 10-11 centimeter i timen.

– Jo lengre tid det tar, jo mer får vi ut av magasinet. Så om dette holder seg fint utover dagen, har vi kapasitet til å ta resten. Sånn sett blir det ikke noen storflom, sier Bruheim.

Men vannmengden som kommer fra breen øker for hver time.

– Men vi er innenfor normalen. I 2010 var vi oppe i 70 kubikkmeter i sekundet, akkurat nå er vi på 46 kubikkmeter vann i sekundet, sa han i 10-tiden.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere