RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Jobber stadig mindre for maten

Sist oppdatert:
Mens vi i 1958 brukte i gjennomsnitt 40 kroner av en hundrelapp på matvarer, var andelen i 2003 kommet ned i 11 kroner.

En galopperende lønnsvekst og moderat prisutvikling på mat, har ført til at vi bruker stadig mindre av lønnen vår på mat, skriver Bergens Tidende.

En statistikk utarbeidet av Landbrukssamvirket i samarbeid med Norges Eksportråd, viser at vi i 2003 i snitt jobbet i 2 timer og 11 minutter for å tjene nok til en handlekurv med matvarer som skal dekke ukesforbruket til en voksen person. I 1984 måtte vi jobbe 4 timer og 48 minutter for å fylle den samme handlekurven.

At folk likevel klager på matvareprisene, har leder i Norges Bondelag, Bjarne Undheum, vanskelig for å forstå.

- Jeg har ofte spurt meg selv hvorfor det er sånt voldsomt fokus på matvarepriser i Norge. Kanskje er det fordi vi tar maten som en selvfølge og aller helst ville bruke enda mer på fritidsaktiviteter, ferier, bil og bolig, sier han til BT.

Bare i Tyskland, Belgia og Nederland jobber folk mindre for maten enn oss.

Danskene må jobbe 12 minutter mer, og svenskene 27 minutter mer for det daglige brød en Ola og Kari.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere