RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Jørgen Berge (TV 2 Nettavisen)

Krever seks år for Kjetil-vold

Sist oppdatert:
Aktor krever seks og seks og et halvt års fengsel for de tre som banket opp funksjonshemmede Kjetil Rusvik på bussen.

OSLO TINGRETT (TV 2 Nettavisen): Det ble klart under siste dag av rettsaken i Oslo tingrett tirsdag.

Tre gutter i alderen 18 til 20 år er tiltalt etter episoden, som fant sted på Holmlia 7. januar. Kjetil Rusvik (32) ble både slått og sparket, og lå flere måneder i koma etter angrepet. Rusvik er nå pleietrengende, og kan verken gå eller snakke.

- Tok livet fra ham
Aktor krevde seks års fengsel for to av de tiltalte, og seks og et halvt år for den siste. I tilegg krevde bistandsadvokat Jan Gunnar Ness at guttene må betale fem millioner kroner i erstatning til Kjetil.

- De tok ikke livet av ham, men de tok livet fra ham. Det tilsier en streng straffereaksjon, sa aktor Johan Øverberg i sin prosedyre.

Aktor mente de tiltalte var heldige siden Rusvik ikke døde. For ifølge Øverberg var 32-åringen veldig nær døden, det var kun snakk om timer. Han påpekte at man må være forberedt på at et spark mot hodet kan ende med døden.

- Rusvik var forsvarsløs. Han var et lett offer, og jeg tror de tiltalte veldig raskt skjønte at Rusvik ikke evnet å forsvare seg, sa Øverberg i prosedyren.

Aktor ga en sterk beskrivelse av de mange slag og spark han mente Kjetil hadde blitt påført både utenfor og inne i bussen.

- X tok løpefart, sparket med helen og Rusvik treffes i hodet. Han blir også kneet i ansiktet et par ganger, sa aktor. Han beskrev også harde slag med knyttet neve, slag han hevdet var ment for å skade.

Tviler på forklaringer

To av de tiltalte har erkjent delvis straffeskyld i saken, mens den tredje tilalte har nektet all skyld.

Aktor karakteriserte flere av de tiltaltes forklaringer som lite troverdige.

- X erkjenner ingen straffeskyld. Han sier han ville bryte opp situasjonen. Dette er ikke troverdig. Forklaringen hans faller på stengrunn. På overvåkningskameraet ser man at X tar fart og sparker, sa Øverberg om en av de tiltaltes forklaringer.

Utenfor bussen skal guttene ha tatt lommeboka fra Rusvik, en eiendel som var svært viktig for 32-åringen. Da han forsøkte å få den tilbake, skal de tiltalte ha begynte å slå ham.

- Der og da var ikke Rusviks hode annet enn en blink, sa aktor i retten. Han mente alle de tre hadde vært mer eller mindre aktive både utenfor og inne i bussen, og at alle uansett var delaktige i både ran og massiv voldsutøvelse.

Øverberg hevdet at de tre tiltalte handlet med forsett.

- De må ha vært klar over at de ved sine handlinger ville påføre Rusvik en betydelig skade, sa han i sin prosedyre.

- Ikke mange stått fram
32-åringen var skadd og blødde i ansiktet da han kom inn på bussen.

- Rusvik klarer utrolig nok å komme seg med bussen. Som hans mor har fortalt, var lommeboka livet hans. Inne i bussen spør han etter lommeboka gjentatte ganger. Alle i bussen, unntatt de tiltalte, forstår hva han er ute etter, sa aktor.

Aktor vedga likevel at det var få vitner som har meldt seg i saken.

- Denne saken har ikke vært preget av at for mange vitner har ønsket å stå frem, sa Øverberg.

Han vektla at voldsepisoden har skapt sterke reaksjoner i samfunnet. Det på grunn av den grove volden, men også fordi Kjetil før angrepet hadde klart å kjempe seg tilbake til livet etter å ha vært utsatt for en trafikkulykke som 17-åring.

- Han var oppegående og klarte seg selv. Så ender han altså nok en gang i koma, sa aktor.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere