RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Minst 11 smittet av legionella

Sist oppdatert:
Minst 11 pasienter ved Sykehuset Østfold Fredrikstad er smittet av legionellabakterien.

Flere av pasientene ble innlagt med symptomer på lungebetennelse, og har siden fått påvist smitte av legionellabakterien.

- Vi har 11 bekreftede tilfeller av legionellasmitte, hvorav to ligger i respirator på intensiv avdelingen, sier Carl Erik Strømsæther, avdelingsleder på medisinsk avdeling ved sykehuset til TV 2 Nettavisen.

Han kan fortelle at sykehuset fattet mistanke etter at de fikk inn uvanlig mange pasienter med symptomer på lungebetennelse siden pinse.

- Vi fikk inn 40-50 pasienter med lungebetennelse. Vi tok derfor tester og har så langt 11 positive resultater, sier Strømsæther.

Han sier at minst halvparten av prøvene de har fått svar på er negative, men at de venter på svar på flere prøver over helgen.

Folkehelsa klar med team
Pasientene er i alderen fra 40 til 80 år, og alle skal være tilhørende i Fredrikstad og Sarpsborg-området. Eksperter fra Nasjonalt folkehelseinstutt er kontaktet for å finne smitteårsaken. De skal samarbeide med kommunelegen i Fredrikstad og Sarpsborg.

- Vi har vært i kontakt med kommunale myndigheter, og vil bistå med det vi kan, sier direktør ved Folkehelseinstituttet Geir Stene-Larsen til TV 2 Nettavisen.

Allerede i morgen kan et såkalt felt-epedimiologisk team være klar til å reise til plankebyen for å bistå. Teamet er eksperter på å samle informasjon, analysere prøver fra pasientene, samt å oppdage smittekilder.

- Vi har allerede sendt ned et spørreskjema som vi bruker i slike situasjoner. Det er viktig at de smittede blir intervjuet så snart som overhode mulig for at vi kan danne oss et bilde av hvor smittekilden er, sier Stene-Larsen.

Feber og pustebesvær
Symptomene på legionella er feber og pustebesvær og andre tegn på lungebetennelse. Stene-Larsen oppfordrer folk som kjenner disse symptomene om å kontakte lege.

- Sykdommen er farlig hvis den ikke oppdages tidsnok. Selv da er det en alvorlig sykdom, sier han.

Sykdommen sprees via dråpesmitte. Ved tidligere tilfeller har kjøletårn spredt smitte, og en rekke slike tårn i distriktet satt ut av drift inntil videre, melder ANB.

- Når vi får så mange tilfeller på en gang må vi finne kilde. Ved enkelttilfeller kan en dusj være kilde, men neppe når vi får så mange tilfeller på en gang, sier Stene-Larsen.

Flere døde
Legionella er en dødelig sykdom som har hatt flere utbrudd i Norge de siste årene. Sykdommen starter vanligvis med muskelsmerter, hodepine og slapphet. Etter noen dager kan man få høy feber, tung pust, hoste og i noen tilfeller magesmerter.

Legionella smitter ikke fra person til person, men ved at man puster inn vanndamp med bakteriene. I verste fall vil ubehandlet legionella-sykdom føre til dødsfall.

De siste årene har legionellasmitten i Stavanger vakt størst oppsikt. En epidemi brøt ut sommeren 2001. Da smittekilden var desinfisert, hadde 28 personer blitt smittet, og sju av dem døde.

I fjor høst døde en 19 år gammel jente av sykdommen i Trondheim. Dengang var smittekilden familiens dusj.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere