RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Geir Espen Belden fra Kjøttbransjens Elitelag bød blant andre Mohammed Elmi Sabrie-Jamalle fra Alfathi på helgrillet halalokse.
Geir Espen Belden fra Kjøttbransjens Elitelag bød blant andre Mohammed Elmi Sabrie-Jamalle fra Alfathi på helgrillet halalokse. Foto: Ingunn Solli/Pressekontoret (Illustrasjonsfoto: Pressekontoret)

Norge mangler halal-regler

Norge mangler regelverk for den rituelle slaktemåten halal. Dermed kan ingen slakte på ekte halalvis.

Muslimer i Norge spiser kun kjøtt fra dyr som er slaktet på halal-måten. Det betyr blant annet at dyret ikke skal bedøves før det avlives, for så å blø i hjel.

Men norske myndigheter har ikke fastsatt egne regler som regulerer slik slakting eller andre rituelle slaktemetoder. Dermed må også «halal-dyr» bedøves først, i likehet med alle andre dyr som slaktes her til lands.

Mange andre land i Europa tillater «ekte» halal-slakting, der dyret avlives uten å være bedøvet først, skriver Mattilsynet på egen nettside.

Når det gjelder hygienemessige forhold gjelder de samme kravene ved halal-slakting som ved all annen slakting.

Norsk regelverk stiller ikke krav om spesialmerking av kjøtt som er slaktet på «utradisjonelt» vis, enten dette gjelder halal eller andre rituelle slaktemetoder.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere