RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Morten Holm/Scanpix

Overrasket over kritikken

Sist oppdatert:
Tidligere forsvarsminister Eldbjørg Løwer er overrasket over den skarpe kritikken fra jusprofessor Ståle Eskeland i forbindelse med Norges engasjement i internasjonale konflikter.

Den profilerte jusprofessoren mener regjeringen i teorien risikerer riksrett for sitt engasjement i internasjonale konflikter, fordi Norge med Kosovo-angrepet brøt Grunnlovens paragraf 25 som forbyr regjeringen å starte en angrepskrig.

Ståle Eskeland fremførte den usedvanlig skarpe kritikken i et foredrag i Oslo Militære Samfunn mandag kveld.

Forsettelig drap
Eskeland hevder at handlinger utført i Kosovo-krigen kan rammes av straffeloven, og at Statsminister Kjell Magne Bondevik, daværende utenriksminister Knut Vollebæk og daværende forsvarsminister Eldbjørg Løwer i så fall kan siktes for forsettelig drap.

- Diskusjonen rundt det om det var hjemlet i folkeretten kjenner jeg jo til, det var en debatt vi hadde både før og etter konflikten i Kosovo. Når det gjelder Grunnloven, har jeg ikke hørt noen si det fra før, sier Løwer til TV 2 Nettavisen mandag kveld.

- Ingen gode vibrasjoner
Hun innrømmer at hun er overrasket over kritikken, og vil ikke svare på om hun frykter at Eskelands uttalelser kan føre til etterspill.

- Det er vanskelig å ta dette på sparket. Det kom jo brått på, sier Løwer.

- Saken var en forferdelig vanskelig den gang, også mens det pågikk. Jeg har ikke noen spesielt positive vibrasjoner til denne saken - den kostet meg ganske mye.

Statsminister Kjell Magne Bondevik var ikke tilgjengelig for kommentar mandag kveld.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere