RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Selger mer sukkerfri brus

I løpet av det siste året har salget av lettbrus økt med 12,9 prosent. Men brusen uten sukker er like skadelig for tennene som vanlig brus.

Økt fokus på helse og ernæring har gitt salgshopp for lettbrusen. Ifølge tall fra Bryggeri- og mineralvannforeningen, er nå 30 prosent av all brus som selges i Norge sukkerfri. Fra februar i fjor til februar i år har salget av sukkerholdig brus sunket med fem prosent.

Syreskader
Men selv om sukkerfri brus ikke inneholder sukker, gir den like store syreskader på tennene som vanlig brus.

Tannlege Vibeke Kjærheim ved Norsk Tann, advarer derfor mot overdreven brusdrikking:

- Sukkerfri brus gir ikke hull i tennene, men syreinnholdet i lettbrusen er det samme som i vanlig brus. Undersøkelser viser at syreskader på tennene er tydelig relatert til brusdrikking, sier hun til TV 2 Nettavisen.

Syreskader gir tynne og flisete tenner, og stygge groper på tennenes forside.

Farlig skrukork
Ifølge Kjærheim er det særlig hos den yngre garde slike skader er vanlige:

- Alt tannlegepersonell som jobber med ungdom rapporterer om økte omfang av syreskader, sier hun.

Særlig ille for tennene er den stadige brusdrikkingen utover dagen.

- Skrukorken på brusen har gjort stor skade. Mens man før drakk brusen opp med det samme flasken var åpnet, har man nå mulighet til å drikke litt om gangen. På den måten øker syreangrepene på tennene, sier hun.

Økt vannsalg
Hvor store mengder brus som skal til for at tennene blir skades, varierer fra person til person. Det er dermed vanskelig å gi noen råd om hvor ofte man kan drikke brus uten å risikere stygge syreangrep.

Skal man være på den sikre siden, er det best å holde seg til vann. Det er det også stadig flere som gjør. Fra februar i fjor til februar i år, økte nemlig salget av vann på flaske med 14,1 prosent.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere