RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Solberg frykter utpressing

Kommunalminister Erna Solberg sier blankt nei til et forslag fra Frp om å betale klanledere i Somalia, slik at somaliere som ikke får asyl i Norge kan vende hjem igjen.

- Det kommer ikke regjeringen til å gjøre. Vi vil se på om vi kan gjøre det lettere for folk å returnere, fordi de har noe å returnere til, men vi er ikke interessert i å betale oss ut, sa Solberg i Stortingets spørretime onsdag.

Fremskrittspartiets Per Sandberg mener regjeringen bør friste klanledere i Somalia med penger for å få dem til å godta at somaliere, som tidligere har flyktet fra krig og uro, vender tilbake igjen.

Tvang
Solberg er enig i at det er et stort problem at somaliere blir i Norge til tross for at de har fått avslag på asylsøknaden, men hun vil ikke inngå noen økonomiske avtaler med klanlederne.

- Vi vil ikke tvinges til å forhandle om folk som har rett til å bo i sitt eget land. Det kan føre til utpressing, ved at flere reiser ut for at klanlederne skal få penger, advarer Solberg.

Ingen sentralregjering
Det er umulig å tvangssende somaliere tilbake til sitt hjemland så lenge det ikke er noen sentral regjering i landet, sier Solberg.

- Ingen land i Europa tvangssender somaliere hjem. Det er i dag et problem det er vanskelig å finne en løsning på.

Solberg mener problemene med tilbakevending ikke kan løses av Norge alene, og peker på at dette er satt på dagsorden i EU og i internasjonale organer.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere