RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

VIL REFORHANDLE: Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) utelukker ikke reforhandling av Syria-avtalen.
VIL REFORHANDLE: Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) utelukker ikke reforhandling av Syria-avtalen. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Statssekretær åpner for endring av Syria-avtalen

Sist oppdatert:
- Vi kan komme til å gå ned på tallet 8.000, sier Jøran Kallmyr (Frp).

Oslo (NTB): Justisdepartementet advarer om at flere asylsøkere til Norge i år kan stanse planen om å ta imot 8.000 syrere de nærmeste tre årene.

Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) sier til Klassekampen at han tror Syria-avtalen må endres dersom flyktningstrømmen i Europa kommer til Norge.

Les også: Kraftig økning i antall asylsøkere

Kjernen i avtalen som ble underskrevet av partiene på Stortinget, utenom SV og Frp, i begynnelsen av juni, er at Norge skal ta imot 8.000 kvoteflyktninger fra Syria i løpet av tre år

– Vi kan komme til å gå ned på tallet 8.000. Avtalen skal evalueres til neste år som en del av forhandlingene om statsbudsjettet for 2017, sier Kallmyr.

Evaluere status

I asylavtalen åpnes det for å evaluere «status for asyltilstrømningen til Norge siden inngåelsen av denne avtalen» i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettene for 2017 og 2018. Det er dette punktet Kallmyr mener kan endre antallet syriske kvoteflyktninger.

3.000 kvoteflyktninger fra Syria skal tas imot i 2016 og ytterligere 3.000 i 2017. og det er de siste 3.000 Kallmyr åpner for reforhandling om i budsjettforhandlingene.

Venstres leder Trine Skei Grande viser til at Frp og Kallmyr ikke er en del av Syria-avtalen.

– De er ikke med på avtalen, og er derfor heller ikke i noen posisjon til å reforhandle den, sier hun.

– Valgkamputspill

Krfs innvandringspolitiske talsmann Geir Toskedal mener Kallmyr og regjeringen må forholde seg til flertallet på Stortinget.

– Dette er kanskje et valgkamputspill, men vi forutsetter at Justisdepartementet følger Stortingets vedtak, sier han til Klassekampen.

I løpet av årets seks første måneder har i overkant av 400.000 mennesker søkt asyl i EUs 28 medlemsland. I samme periode har 4.600 asylsøkere funnet veien til Norge, omkring 1 prosent av antallet som har søkt i EU.

Norges folketall på nesten 5,2 millioner utgjør omkring 1 prosent av EUs vel 500 millioner innbyggere. (©NTB)

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere