RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

STRAMMER INN: Helsedirektoratet strammer inn på dagens praksis med tvangsmidler i psykiatrien.
STRAMMER INN: Helsedirektoratet strammer inn på dagens praksis med tvangsmidler i psykiatrien. Foto: Scanpix

Strammer inn på tvangsbruk i psykiatrien

Helsedirektoratet strammer inn på dagens praksis med tvangsmidler i psykiatrien.
Sist oppdatert:

Det kommer fram i et brev sendt til alle landets helseforetak fra Helsedirektoratet, skriver VG. I brevet kommer direktoratet med tydelige presiseringer rundt bruken av inngripende tvangsmidler som belteseng og fastreiming av pasienter – og hvordan dette skal kontrolleres.

– Bakgrunnen for brevet var opplysninger, særlig fra VGs gjennomgang av tvangsvedtak og protokoller, som tydet på at det forekom feilbruk av tvang, sier seniorrådgiver i Helsedirektoratet, Vårin Hellevik.

Han sier de ønsker lik og riktig praksis for alle kontrollkommisjoner.

– Regelverket gir noe begrenset veiledning på dette området, derfor så vi det nødvendig med presiseringer i saksbehandlingsrundskrivet og i brevet til helseforetak og kommisjoner, sier Hellevik.

I brevet kommer det fram at kontrollkommisjonen skal gjennomgå alle vedtak som institusjonen har fattet i henhold til psykisk helsevernlov. Kommisjonen skal aktivt oppsøke pasientene, snakke med dem, og oppfordre dem til å klage på behandlingen de har fått.

– Dette er å anse som en tydeliggjøring og presisering av regelverket, sier Hellevik.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vi vil helst at du er med på diskusjonen under fullt navn, men aksepterer at det kan finnes gode grunner for å være anonym. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere