RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sylte trolig syndebukken

Sist oppdatert:
Sylte er sannsynligvis årsaken til mage- og tarminfeksjonene som har kostet to mennesker livet i Vestfold og Østfold.

Hittil i år er det registrert ti personer som er blitt syke av mage-tarm-infeksjon forårsaket av bakterien Yersinia enterocolitica.

Tilfellene er registrert i kommunene Rakkestad, Hvaler, Fredrikstad, Stokke og Tønsberg.

Mattilsynets distriktskontorer i de nevnte områder har i samarbeid med Folkehelseinstituttet utført oppklaringsarbeid ved å intervjue personer som har vært syke.

Sylte
Folkehelseinstituttet har sammenstilt resultatene og gjort en del videre undersøkelser.

På bakgrunn av dette har de kommet til at sylte er en sannsynlig årsak til sykdomstilfellene. Det vil nå bli gjort videre undersøkelser for å prøve å finne ut om det er en bestemt produsent som er involvert eller om det kan være flere.

Det er ikke registrert flere tilfeller av sykdommen siden 15. januar -06, derfor tror ikke Mattilsynet og Folkehelseinstituttet at produktet omsettes lenger.

Råd til forbrukerne:
Inntil man har fått kartlagt hvilken eller hvilke produsenter som kan være involvert, anbefaler Mattilsynet at forbrukerne unngår å spise sylte.

Mattilsynet er dessuten interessert i å få inn prøver av sylte som er kjøpt rundt juletider, særlig dersom noen i husholdningen har fått diaré. Ta i tilfelle kontakt med ditt lokale Mattilsyn på telefon 06040 hverdager mellom kl 08:00 og 15:45, for å levere slik sylte.

Mattilsynet minner samtidig om viktigheten av å utvise god kjøkkenhygiene ved tilberedning av mat.

Husk alltid
- å vaske hendene før du tilbereder mat

- å holde rått kjøtt atskilt fra stekt/kokt kjøtt

- å holde varm mat varm, og kald mat kald

- å holde kjøkkenredskaper, benk og fjøl reint

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere