RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: ERIK MODAL / TV 2 NETTAVISEN

Vil gjøre KRL-fritak enklere

Sist oppdatert:
Regjeringen har bestemt seg for å gjøre det lettere for elever som vil ha fritak fra KRL-faget.

Lovbestemmelsen om at den som skal undervise i KRL (kristendom, religion og livssyn) skal ta utgangspunkt i grunnskolens formålsparagraf, blir foreslått fjernet for å tydeliggjøre at faget ikke skal være forkynnende. Det skal samtidig utarbeides en ny læreplan for KRL, og reglene for fritak blir forenklet.

Foreldrenes frihet
Dette er sentrale elementer i regjeringens svar til FNs menneskerettighetskomite om KRL-faget. Regjeringen mener endringene imøtekommer komiteens uttalelse om at nåværende ordning med delvis fritak i KRL-faget er i strid med artikkel 18 nr. 4 i FN-konvensjonen om sivile og politiske rettigheter. Denne artikkelen omhandler foreldres frihet til å sørge for sine barns religiøse og moralske oppdragelse.

Samlende fag
- Regjeringens mål har vært å sikre et fag som er mest mulig samlende, samtidig som vi imøtekommer FN-komiteen, sa utdannings- og forskningsminister Kristin Clemet under en pressekonferansn i ettermiddag.

Hun vektlegger at KRL skal være et fag hvor elever med ulik bakgrunn kan få et felles kunnskapsgrunnlag og samtidig møte ulike religioner og livssyn. Det kommer til å bli presisert at skolen skal komme enkeltelever og foreldre i møte gjennom tilpasset opplæring.

Religiøst mangfold
- Dette er ikke minst viktig i vår tid med stort religiøst og kulturelt mangfold. Målet må være å bidra til dialog. Skal vi lykkes med dette, er det en forutsetning at elevene så langt som mulig deltar i en samlet undervisning, sier Clemet.

Utdanningsministeren understreker at KRL-faget skal være åpent, bidra til innsikt, respekt og dialog på tvers av tros- og livssynsgrenser. Samtidig skal faget fremme forståelse og toleranse i religiøse og moralske spørsmål. Samtidig mener ministeren at det er naturlig at kristendommens betydning i norsk historie og kultur betones særskilt i faget.

Gjelder fra høsten
De foreslåtte endringene iverksettes fra kommende skoleår.

- Inntil varig ordning trer i kraft skal det vises stor romslighet i forhold til foreldres ønsker om delvis fritak og tilpasset opplæring. Om nødvendig skal det midlertidig gis fullt fritak fra undervisningen, oppfordrer Kristin Clemet.

- Skritt i riktig retning
- Venstre er fornøyd med at endringene i KRL-faget går i riktig retning, men vi ønsker oss på sikt et nytt og nøytralt felles livssyns-, etikk- og verdifag, sier parlamentarisk leder i Venstre, Trine Skei Grande.

Venstre er fornøyd med at regjeringen foreslår å fjerne den spesielle bindingen mellom dette faget og skolens kristne formålsparagraf.

Skei Grande understreker at Venstre på sikt ønsker å endre skolens formålsparagraf og innføre et nytt felles og nøytralt livssyn-, etikk- og verdifag (LEV-faget).

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere