RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Iran og stormaktene samlet til intens innspurt

Sist oppdatert:
Lausanne (NTB-Reuters-DPA): Utenriksministrene fra Iran og seks stormakter har møttes i Sveits. Målet er å bli enige om rammeverket for en atomavtale innen fristen tirsdag.

Toppdiplomatenes forhandlingsdelegasjoner har de siste månedene sørget for framgang i forhandlingene, men fortsatt gjenstår noen sentrale hindre for suksess.

Mandag tok utenriksministrene fra Storbritannia, Kina, Frankrike, Tyskland, Russland og USA over i den avgjørende, men også vanskeligste fasen av samtalene på et hotell i sveitsiske Lausanne.

Samtalene skal etter planen munne ut i en avtale som kan dempe internasjonal bekymring for Teherans kjernefysiske program, samt gjøre en slutt på Irans isolasjon.

Partene har gitt seg selv frist til tirsdag med å utmeisle et politisk rammeverk for en endelig avtale som undertegnes til sommeren. Under innspurten gjenstår flere sentrale stridstemaer.

Iran krever at FN-sanksjonene som lammer landets økonomi, skrotes så snart en avtale trer i kraft. De seks stormaktene ønsker på sin side at både sanksjonene og begrensningene på atomprogrammet skal vare så lenge som mulig, eller i minst ti år, for å sikre at Iran ikke er i stand til å utvikle atomvåpen. (©NTB)

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere