RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
BØTELAGT: Nord-Troms tingrett satte mandag boten til 45.000 kroner, subsidiært 50 dagers fengsel.
BØTELAGT: Nord-Troms tingrett satte mandag boten til 45.000 kroner, subsidiært 50 dagers fengsel. Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)

Jarle Andhøy må betale 45.000 kroner i bot

Sist oppdatert:
Jarle Andhøy tapte på alle punkter i Nord-Troms tingrett, da saken om Antarktis-reisen for å finne savnede kamerater kom opp til doms. Andhøy anker.

Eventyreren må betale en bot på 45.000 kroner, eller subsidiært 50 dager i fengsel for å ha reist til Antarktis uten tillatelse, forsikring eller konsekvensutredning.

Forliste i Antarktis
Det var i februar-mars 2012 at Andhøy sammen med fire besetningsmedlemmer reiste tilbake til Antarktis med den russiske seilbåten Nilya. Formålet var å finne ut hva som hadde skjedd med hans tre savnede kamerater, Robert Skaanes (34), Tom Gisle Bellika (36) og Leonard J. Banks (32) og båten Berserk som ble borte i februar 2011.

Norsk Polarinstitutt anmeldte Andhøy 13. april 2012 for brudd på forskriften om vern av miljøet i Antarktis. Andhøy ble ilagt en bot på 40.000 kroner som han nektet å vedta.

Ingen godkjenning
I retten hevdet Andhøy at han ble bøtelagt på feil grunnlag, og at andre lands polarmyndigheter hadde opplyst at han ikke trengte tillatelse for å seile i internasjonalt farvann i Antarktis.

I dommen slår Nord-Troms tingrett fast at det ikke forelå noen formell godkjennelse for turen fra russiske polarmyndigheter.

Meldeplikt
Retten slår fast at Andhøys sjøreise omfattes av reglene i Antarktis-forskriften, som sier at alle som går sør for 60. breddegrad, har en meldeplikt ett år i forveien.

- Dette innebærer at det foreligger krav til melding, konsekvensutredning og forsikring, heter det i dommen.

Anker dommen
Jarle Andhøy sier han vil anke dommen i Nord-Troms tingrett. Berserk-kapteinen fastholder overfor NRK at han ikke trengte tillatelse for å seile.

- Dommeren har dømt etter traktatregler som gjelder for land, og ikke forstått at det ikke er meldeplikt for å seile på åpent hav, sier Andhøy. (©NTB)

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere