RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) har avtalt med eritreiske myndigheter at Norge får sende folk til landet for å gjøre undersøkelser som skal brukes i vurderingen av asylsøkere.
Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) har avtalt med eritreiske myndigheter at Norge får sende folk til landet for å gjøre undersøkelser som skal brukes i vurderingen av asylsøkere. Foto: Terje Pedersen (NTB scanpix)

Kallmyr har avtalt å sende eksperter til Eritrea

Sist oppdatert:
Statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) vil at Norge skal se nærmere på forholdene.

Nesten alle eritreere som i dag søker asyl i Norge, får ja på sine søknader. Det kan det nå bli slutt på.

Søndag kom Kallmyr tilbake etter å ha gjennomført en omstridt reise til det afrikanske diktaturet for å få garantier som kan gjøre det forsvarlig å sende eritreiske flyktninger tilbake til hjemlandet.

- Bredere grunnlag

– Vi har fått avtale om at vi sender norske eksperter ned som skal samle landinformasjon, slik at vi får et bredere grunnlag, sier statssekretæren i justisdepartementet til NTB.

– Flere har sammenlignet Eritrea med Nord-Korea. Men det ligner ikke den situasjonen som jeg har fått beskrevet om Nord-Korea. Vi fikk gå på egen hånd og snakke med folk uten at vi ble passet på, sier den norske Frp-politikeren.

Over 30.000 søkte om asyl

Det er umulig å vite om regimet i Eritrea vil holde løftene som skal muliggjøre retur av flyktninger til landet, har Afrika-ekspert Kjetil Tronvoll, sagt til NTB.

Eritrea er et av landene i verden som flest innbyggere velger å flykte fra. Over 30.000 eritreere søkte om asyl i europeiske land i fjor, og flere hundre tusen befinner seg i nabolandene Sudan og Etiopia.

I Norge utgjør eritreerne en firedel av de nesten 3.500 asylsøkerne så langt i år, og er den klart største enkeltgruppen. (©NTB)

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere