RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Scanpix)

Kan forby pinne-kjøtt

Sist oppdatert:
EU krever strengere kontroller av norsk tradisjonsmat som røykt pinnekjøtt og tørket fisk. Utfallet kan fort bli forbud.

Det er ett nytt EU-dirketiv som krever at røyket kjøtt og tørket fisk fra alle av landets mindre produsenter skal kontrollereres grundigere. I verste fall kan det bli forbudt, skriver Nationen.

- Dette omfatter kjernen av norsk matkultur, og vi vil følge dette opp i forhold til nisjematen, bekrefter Mattilsynets rådgiver Anders Tharaldsen overfor Nationen.

Stikkprøver
Mattilsynet begynner sine kontroller allerede nå i januar og har fått tilført mellom 300.000 og 400.000 kroner til dette. I første omgang vil det være snakk om rundt 70 stikkprøver av røyket mat for å vurdere en eventuell kreftfare.

- Vi vet ikke så mye om lokale røykte varer. Men vi tror de kan være røykt hardere enn industrielt framstilte matvarer - selv om vi ikke vet noe sikkert, sier Tharaldsen.

Kreftfremkallende
EU-direktivet krever at Mattilsynet skal finne ut om tradisjonelle norske måter å røyke og bevare mat på, kan føre til for stor konsentrasjon av den kreftfremkallende stoffgruppen PAH (polysykliske aromatiske hydrokarboner).

Disse stoffene er svært farlige og kan være kreftfremkallende selv i små doser.

- Den vanlige røykelaksen er vi ikke bekymret for i forhold til røyking, men matvarer lagd etter tradisjonelle metoder er kanskje ikke like godt styrt, tror Mattilsynets rådgiver.

Mattilsynet ønsker seg også strengere grenser for disse verdiene, og håper at det vil skje ved neste evaluering i april neste år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere