RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
SORG: Kjærlighetssorg virker inn fysisk på kroppen.
SORG: Kjærlighetssorg virker inn fysisk på kroppen. (Thinkstock)

Kjærlighetssorg kan være dødelig

Sist oppdatert:
Hjertet kan stoppe.

Syndromet har fått tilnavnet Takotsubo, eller Broken Heart Syndrome, og ble første gang omtalt i et japansk tidsskrift i 1990, skriver nordlys.no.

Sykdomsbildet er svært likt hjerteinfarkt. Pasientens viser symptomer på hjerteinfarkt, og tidligere har man derfor også trodd at pasienten led av nettopp det og behandlet vedkommende deretter.

Det er først når man går inn for å se etter blokkeringer i hjertets arterier at man oppdager forskjellen. For der finnes ingen blokkeringer.

Det skriver Universitetet i Tromsø på sine nettsider.

Alvorlig hjertesvikt
Hjerteforsker og professor i forebyggende medisin ved Universitetet i Tromsø (UiT), Maja-Lisa Løchen, sier sjokket og sorgen ved kjærlighetssorg kan bli så stor at man blir rammet av Takotsubo.

- Det er en bombardering av stresshormoner på hjertet som påvirker det til ikke å pumpe, og som ender med alvorlig hjertesvikt. Og felles er at pasientene nylig har gått gjennom perioder med sorg, sjokk eller kraftig stress, sier hun til UiT.no.

Mer om kjærlighetssorg kan du lese her:

Dødelig
Løchen sier syndromet kan være dødelig.

- Den er dødelig, men det er heldigvis ved svært få tilfeller at det skjer. Og de som kommer gjennom det blir etter noen dager eller uker helt friske igjen, sier hun til UiT.

Legestanden som helhet har akseptert Takotsubo som en tilstand, og særlig de siste årene har det fått bred omtale. Men det er ikke godkjent som en offisiell diagnose.

Avdelingsleder ved UNNs hjertemedisinske avdeling, Pål Tande, bekrefter at de har sett mange pasienter med Takotsubo som har vært til behandling på UNN.

- Men de er likevel kraftig underrepresentert sammenlignet med antallet pasienter med reelle infarkt og andre hjertesykdommer, sier han til UiT.no.

Flere nyheter fra Nordlys kan du lese her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere