RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kurdistan nesten uten oljereserver i dag

Sist oppdatert:
DNO går inn i et mer jomfruelig område for oljeleting med dagens avtale om leting i den kurdiske delen Nord-Irak. Kurderne har imidlertid ambisjoner om mer
- Det er kun mindre oljereserver i Kurdistan i dag, sier Taha Barwari som er Kurdistans regjeringens representant i Norden, med hovedsete i Sverige.

Barwari er ikke kjent med dagens avtale mellom Kurdistans regionale regjering i Nord-Irak og norske DNO, hvor oljeselskapet har blitt tildelt leteområder og operatørskap i den kurdiske delen av Nord-Irak.

Barwari påpeker imidlertid kurdernes krav om å få kontroll også med de oljerikeområdene rundt den nordirakiske byen Kirkuk, som en del av selvstyreområdet.

Kirkuk har under tiden med Saddam Hussein som leder i Irak blitt arabifisert på bekostning av både kurdere og turkmenere. Den turkmenske befolkning er opprinnelig den største i områdene rundt Kirkuk, men etter 1950 økte antallet kurdere i det de tok jobber i den ekspanderende oljeindustrien i området. På 1970-tallet startet imidlertid Saddams arabifisering av de viktige oljeområdene.

Dagens kurdiske selvstyreområde er kun en mindre del av Kurdistan, som ligger i fjellområdene mellom den oljerike delen av Iran og Irak og tilsvarende oljerike Kaukasus.

De stadige uroligheten i områdene på tvers av grensene mellom Kaukasus, Tyrkia, Iran, Syria og Irak har i stor grad forhindret leting etter olje og gass i Kurdistan.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere