RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kværner Masa nær cruiseordre fra RCL(Ny)

Sist oppdatert:
Aker Kværners finske verft Masa Yards har utviklet et nytt cruiseskip sammen med Royal Caribbean Cruises, og det er intensjoner om en endelig ordre. Kontraktsverdien ligger i området 550-600 millioner dollar
Nytt: Kommentar fra Aker Kværner.

Det nye cruiseskipet som er utviklet i et samarbeid mellom Aker Kværners Masa Yards i Finland og Royal Caribbean Cruises, har fått navnet Ultra-Voyager, og er en videreutvikling av dagens Voyager-serie.

IR-direktør Tore Langballe i Aker Kværner vil ikke overfor iMarkedet si noe om kontraktsstørrelsen, men viser til prisen på Voyager-klassen, og at den nye skipstypen er noe større.

Voyager Class-skipene kostet omkring 500 millioner dollar pr. stykke. Det er bygget tre av dem, det siste ble levert i slutten av november i fjor. Dette, og basert på at de nye skipene er omkring 15 prosent større, peker mot en ordreverdi på 575-600 millioner dollar.

Euro-dollar er avgjørende

Det er ventet at samarbeidet vil lede til en endelig kontrakt. RCL og Aker Kværner er nå i forhandlinger om betingelsene for en slik kontrakt. Det er ikke gitt noen prisantydning, men RCL opplyser at utviklingen i euro-dollarkursen vil være en avgjørende faktor. Dollar har svekket seg betydelig i løpet av det siste året mot euro. RCL har i hovedsak sine inntekter og kostnader i dollar.

Langballe ønsker ikke å si noe hvor euro-dollar-kursen bør være før RCL bestemmer seg for å bestille skipet.

Ifølge den betingede avtalen har RCL frem til 31. august til å gjøre kontrakten endelig, og til 31. desember dersom visse vilkår er oppfylt.

- De har frem til 31. august, deretter er det en del andre forutsetninger som vi ikke har ønsket å gå i detalj på, sier Langballe til iMarkedet

Det er ventet at det første skipet vil kunne leveres i 2006 dersom avtalen blir endelig, og at ordren inkluderer en opsjon på et skip for levering i 2007 eller 2008.

Skalafordeler

Ultra-Voyager vil bli en større og romsligere versjon av Voyager Class-skipene, som i dage er de største cruiseskipene i verden. Plassen skal økes med 15 prosent, og passasjerantallet økes med 500 til 3.600 sammenlignet med Voyager-modellen.

RCL forventer at det nye skipet vil gi enda større skalafordeler enn forgjengeren.

Dersom skipet bygges vil det bety en økning av RCLs passasjerkapasitet på 3 prosent i 2006, og 2,7 prosent i 2007.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere