RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Klikk (Klikk)

Lar du deg lure?

Sist oppdatert:
Ikke alle grovbrød er like sunne, nemlig.

(SIDE2): I flere grovbrød skjuler det seg både sukker, sirup og maltmel, melder VG - som har hatt en gjennomgang av et tilfeldig utvalg grove brød fra dagligvarekjedene.

Flere av brødene som ble påstått å inneholde store mengder grovt mel, eller på være ekstra sunne, viste seg å ikke være så veldig sunne likevel.

Matsminke
Blant annet «Polarbrød Extreme», inneholder nesten to sukkerbiter, og i «Grovbrødet», er det en sukkerbit per brødskive.

LES MER:Er brød sunt?

- Malt er spiret og tørket korn, oftest bygg, hvor en del av stivelsen er brutt ned til sukker og varmet opp slik at det får en brun farge. Dette males til mel og tilsettes i deigen. Brødet får en saftig smak og mørk farge. Dette kan lure forbrukeren til å tro at brødet er grovere enn det er i virkeligheten, sier Wenche Frølich, som er professor i mat- og ernæringsvitenskap ved Universitetet i Bergen til VG.

Mer fra Side2.no: Besøk forsiden

Hun kaller dette «matsminke», fordi den brune fargen gjør at brødet ser grovere ut, enn det det er.

Grovhetsskala
Men daglig leder i Baker- og Konditorbransjen, Anders Vangen, er ikke enig i at brødet blir «sminket».

Han mener penere utseende og bedre smak, ligger bak bruken av sirup og malt.

LES OGSÅ: Kjappe frokostvarianter

Det kan uansett være lurt å se på grovhetsmerkingen som nå er innført på de fleste brødvarer som man får kjøpt i butikken, istedenfor å se på fargen på brødet.

Mørkt brød betyr ikke nødvendigvis at brødet er grovt.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere