RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Luksus du ikke liker

Sist oppdatert:
Denne sushi-restauranten har kakerlakker på kjøkkenet. Til servering.

TUSENBEIN: Dette er vel ikke noe vi i vesten foretrekker, men flere steder i verden spises insekter daglig.

(LXUS.no) Det er sushi-bloggen Sushiordeath.com som har snublet over disse godsakene på internettet. Hvem som har tatt bildene, og om de faktisk ble spist er bloggeren og sushi-entusiasten, Karianne Hjallen, usikker på.

- Insekt-sushien er helt klart pent laget, men det ser ikke akkurat appetittvekkende ut likevel, sier Hjallen som har anmeldt hundrevis av sushi-restauranter over hele verden.

EKTE LUKSUS FINNER DU PÅ www.LXUS.no

Faktisk er ikke insekts-spising så uvanlig som man kanskje skulle tro. Gjennom titusener av år har mennesker overlevd på insekter. Amerikanske soldater trenes i å leve på insekter de finner i jungelen, men det er neppe på frivillig basis. Derimot er det utviklet egne gourmetskoler med insekter som basis-ingrediens, spesielt i Kina er dette velutviklet.

LARVE-MAKI: Amerikanske soldater får trening i insektsspising, men de danderer det neppe så pent.

- Grekerne og romerne likte larver rørt ut i en blanding av larver og rødvin, sier Gene DeFoliart, professor ved universitetet i Wisconsin-Madison til Nationalgeographic.com.

Også i Det gamle testamente finnes avsnitt hvor det oppfordres til å spise biller og gresshopper.

Indianerne likte i tidligere dager å grille sirisser på bål. I dag er det helt vanlig å støte på gateselgere som tilbyr grillede gresshopper i Thailand og Kambodsja.

Japanerne anser fluelarver sautert i soya og sukker som en fin rett. Også maur brukes i flere tradisjonelle retter.

Flere kulturer spiser insekter fortsatt i dag, men tradisjonen står sterkes i Afrika, Asia, og Latin Amerika.

Det vi sjelden tenker på, er at reker, scampi, krabber og hummer som vi konsumerer gledelig her i vesten, alle er slektninger av insekter.

Mer om insekter som mat på nationalgeographic.com.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere