RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Art of Taste)

Lutefisk med gode venner

Sist oppdatert:
Som en oppvarming til julefeiringen, kan det være hyggelig å samle gode venner til tradisjonsrik lutefisk. Se oppskriftene her.

Lutefisk er i grunnen en pussig ting. Hvem i all verden fant på at det måtte være godt å tørke fisken for så å lute den, vanne den ut og servere den med brunost, eller sirup eller bacon?

Ingen vet sikkert hvordan lutefisken oppstod. En av mytene er at tørrfisken tok fyr på hjellene. Brannen ble slukket med vann, men fisken falt ned i asken som jo er en form for lut. Og så fant kanskje noen på å koke fisken for å sjekke om den var helt uspiselig, og det var den jo ikke. Selv om noen kanskje vil si det ser sånn ut.

Tilberedning
Lutefisk kan kokes i tørr kjele. Den avgir så mye væske at vann er overflødig. Kokes den for lenge i vann, vil den dessuten bare løse seg opp og forsvinne i kokevannet. Den kan også kokes i langpanne i ovn eller i mikrobølgeovnen. Mikroovnen egner seg best til små porsjoner fisk. Legg to skiver fisk med skinnsiden ned på en tallerken. Dryss på salt, og dekk fisken med litt plastfolie. Stikk evt noen huller i plasten, og kok på full effekt i 5-7 minutter.

Servering
Server fisken rykende varm med mandel- eller ringerikspoteter og det tilbehøret du foretrekker. Ertestuing, bacon, ribbefett, eggesmør, sennep, brunost, sirup eller lefse - valgene er utallige. Server gjerne flere varianter.

Liker du ikke at fisken skjelver på tallerkenen, kan du drysse den med grovt salt et par timer før koking. Skyll så fisken i kaldt vann og la være å salte den igjen før tilberedning. Beregn minimum 500 g fisk per person og 2 ss salt per kg fisk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere