RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Guido Roesen (Istock)

Meny for operaelskere

Hva slags mat sier «opera»? Italiensk naturligvis. Antipasti, risotto og pannacotta står på vår operameny.

(SIDE2): Lørdag åpner det nye operahuset i Bjørvika, og vi kan ikke annet enn å feire den historiske begivenheten.

Men hva tror du de serverer på festen etterpå? Etter å ha sunget på scenen i flere timer, er nok operasangerne svært sultne. Kanskje det blir italiensk mat, inspirert av operaens hjemland.

Treretters operameny
Vi foreslår en treretters italiensk operameny, akkompagnert av noe av den beste operamusikken som er skrevet.

Til forrett kan du høre utdrag fra Georges Bizets «Carmen», mens du spiser typisk italiensk antipasti med hjemmelaget focaccia eller grissini ved siden av. I glasset skjenker du i italiensk musserende vin, som også passer til hovedretten.

Deretter kan du bevege deg inn i Rigolettos verden. En risotto med blåskjell setter nok prikken over i-en på dette musikalske mesterverket, skrevet av Guiseppe Verdi.

Kvelden avsluttes på sirlig vis med en deilig italiensk pannacotta og den komiske operaen «Figaros bryllup» av vidunderbarnet Wolfgang Amadeus Mozart.

Antipasti mista
Focaccia
Grissini
Risotto med blåskjell
Pannacotta

Les om god italiensk musserende her.
Les om god italiensk dessertvin her.

Om du skulle ha andre musikkønsker, kan du hente inspirasjon fra programmet under lørdagens åpningsgalla. Der fremføres arier fra blant annet Tryllefløyten, Don Carlo, Jorden rundt på 80 dager, Nabbucco, Porgy & Bess, Rosenkavaleren og La Bohéme.

Kort operahistorie
Ordet opera stammer fra det italienske uttrykket «opera per musica» som betyr «musikkverk».

Jacopo Peris «Dafne», oppført i Firenze i 1597, regnes som den første operaen, mens den eldste operaen som fortsatt blir fremført er «L'Orfeo» av Claudio Monteverdi (1607).

Fra 1600-tallet spredte operaen seg til andre land i Europa. England har Purcell, Østerrike Mozart, og Tyskland har Wagner og Händel som sine store operakomponister. Frankrike utviklet sin egen operastil etter fransk smak, anført av Ludvig 14s italienskfødte hoffkomponist, Jean-Baptiste Lully. Senere fulgte komponister som Rameau og Bizet.

Likevel stråler Italia over alle de andre som operaens hjemland. Det skulle være nok å nevne navn som Verdi og Puccini, men det finnes et også et hav av andre store, italienske operakomponister: Rossini, Bellini, Donizetti, Leoncavallo og Mascagni, bare for å ha nevnt noen.

Les mer om italiensk mat her

Kilder: caplex.no, wikipedia.org, operaen.no

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere