RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Lien, Kyrre (SCANPIX)

Middag til under 50 kroner

Sist oppdatert:
Januar er tiden for å leve billig og sunt.

(SIDE2): - Sunn mat trenger ikke å være dyr. Ofte handler det om å være litt kreativ, sier matfaglig konsulent for Grete Roede AS, Rannveig Forland.

For det går nemlig an å leve sunt for en rimelig penge ifølge både Grete Roede As og Fedon Lindberg AS. De fikk begge i oppgave å gi deg sine sunne, billige og gode middagstips - som ikke skal koste mer enn 50 kroner per porsjon!

Her er Rannveig Forlands råd til deg som ønsker å spare både penger og kalorier i januar:

- Det er mye godt og sunt i hermetikkhyllen. Tunfisk, fiskeboller, mais, flådde tomater, bønner og erter er god og sunn mat for en rimelig penge.

- Du får generelt mye for pengene i grønnsakdisken, og særlig hvis du baserer deg mye på vintergrønnsaker som gulrot, kålrot, sellerirot, purre og løk.

- Å spise en fiskemiddag mer i uken, trenger ikke å bety økt matbudsjett. Laks er å få kjøpt til en rimelig penge og den kan du lage mye godt av. Fiskekaker er sunt, billig og lettvint, og må ikke nødvendigvis tilberedes med poteter. Hva med en rask fiskeburger?

- Wok kan være en rask vei til både sunnere og billigere mat. Først av alt er det enkelt og det går fort. Deretter kan du med fordel bruke mye grønnsaker og mindre kjøtt per person – altså kan det være god økonomi.

- En vegetarrett i uka kan bidra til både sunnere kosthold og bedre økonomi. I tillegg kan det kanskje være akkurat den utfordringen du trenger å gi deg selv for å få litt variasjon i hverdagsmiddagene.

- Hjemmelagede supper er enkle å lage, mettende og rimelige. Betasuppe, linsesuppe, løksuppe, valgene er mange. Bruk gjerne poser med frosne grønnsaker, de er like næringsrike som friske. Frosne grønnsaker er dessuten praktiske, lett tilgjengelige, og skal bare gis et raskt oppkok før servering.

Noen oppskrifter fra Grete Roede AS:

Enkel fiskesuppe med fiskeboller
2 porsjoner

Dette trenger du:
1 pose fiskesuppe
2 gulrøtter
1/2 purre
1/2 rød paprika
1/2 boks fiskeboller
1 ss finhakket gressløk

Slik gjør du:
1. Kok suppen som anvist på pakken.
2. Skrell gulrøttene og skjær dem i strimler og paprika i biter. Skyll purre og skjær den i ringer. La alle grønnsakene det koke med de siste fem minuttene.
3. Tilsett fiskebollene mot slutten av koketiden. Finhakk gressløk og strø over før servering.

Server med grovt rundstykke.

Per porsjon: 375 kcal (inkl. brød)

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Vegetarpita
1 porsjon

Dette trenger du:
1 pitabrød
1 ts tomatpuré
1 tomat
1 ts finhakket purre
1/4 squash
1/4 paprika
1 sjampinjong
1/4 rødløk
20 g lettere mozzarella

Slik gjør du:
1. Skjær tomat, squash og sjampinjong i skiver, paprika i biter og rødløk i ringer.
2. Smør et tynt lag tomatpuré på pitabrødet og fordel grønnsakene over. Legg osten over til slutt.
3. Stek vegetarpita midt i ovnen på 220 °C i ca. 10 minutter.

Per stk.: 265 kcal

Fiskehamburger
2 porsjoner

Dette trenger du:
2 fiskekaker
2 grove hamburgerbrød eller Toast solsikkebrød
1/2 løk
ruccola evt annen salat
2 skiver rødbeter
2 ts sennep
2 ts lettmajones

Slik gjør du:
1. Stek fiskekakene i tørr panne på middels sterk varme.
2. Varm brødene som anvist på pakken
3. Skyll salaten, skjær løken i tynne ringer og rødbetene i skiver.
4. Bland sammen sennep og majones, og smør et tynt lag på det underste burgerbrødet.
5. Legg på salat, rødbeter, fiskekake og løkringer og til slutt ”lokket”.

Server gjerne med salat.

Per porsjon: 260 kcal

Fedon Lindberg har sendt oss noen sunne og billige oppskrifter fra sin bok «Mat for bedre helse».

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Fedon Lindberg har skrevet boka «Mat for bedre helse». Der finner du mange gode og sunne oppskrifter på billig middagsretter.
Fedon Lindberg har skrevet boka «Mat for bedre helse». Der finner du mange gode og sunne oppskrifter på billig middagsretter.

Kyllingkarri med yoghurt
4 porsjoner

Dette trenger du:
6 – 8 skinnfrie rå kyllinglår, delt i to
1 boks hermetiske kikerter eller 400 g ferdig kokte
1 løk, finhakket
2 fedd hvitløk, finhakket
1 cm ingefær, skrelt og finhakket
1 ss karripulver
2 ss smør
½ l kylling/hønsekraft (vann + terning)
½ rød paprika i terninger
½ grønn paprika i terninger
½ gul paprika i terninger
2 dl yoghurt naturell
Salt og nykvernet pepper

Dette gjør du:
1. Smelt smøret i en gryte/kjele og fres løk, hvitløk og ingefær i ca. 1 minutt. Tilsett karripulver og fres 1 minutt til. Legg i kyllingen og gi også den noen minutter med fresing.
2. Hell på kraften og la gryten småkoke i cirka 50 minutter. Kjøttet på lårene skal nesten falle av beinene.
3. Smak til med salt og pepper. Bland paprika og kikerter i gryten å la retten trekke på svak varme i 10 minutter. Paprikaen skal bli litt myk men beholde sin farge.
4. Rett før servering tilsettes yoghurten i gryten og den blandes lett inn.

Tips:
Server gjerne en grønnsakrett ved siden av. Yoghurten du heller over til slutt kan også smaksettes med noen urter.

Svinefilet med sennep og estragon
Til cirka fire personer

Dette trenger du:
600 g Svinefilet eller plomme fra lår
1 glass Dijon sennep
1 potte estragon
Natriumredusert salt (Seltin eller LOsalt)

Dette gjør du:
1. Fileten eller plommen trimmes for overflødig fett og synlige sener.
2. Brunes forsiktig i panne på lav temperatur.
3. Smør litt sennep på kjøttet og dryss på den hakkede estragonen. Dryss på litt forsiktig med Seltin eller LOsalt.
4. Legg kjøttet i en ildfast form eller langpanne og settes forvarmet ovn på 95¿C. Bruk helst en kjernetemperaturmåler som settes i den tykkeste delen av kjøttet. Sett denne på 58¿C. Svinefileten vil være ferdig på ca. 40 minutter, litt avhengig av tykkelsen på stykket.

Notat:
Samme prinsipp kan brukes på kalvefilet eller hele kalkunbryst. Den lave temperaturen vil gjøre kjøttstykket utrolig mørt og velsmakende. Vi må igjen nevne at denne tilberedningsformen bevarer de fleste av næringsstoffene som opprinnelig var i råvaren.

Har du lyst på en annen smak enn sennep så kan du variere med pesto, chilisauser eller andre kryddersauser eller urter fra egen hage. Bruk fantasien.

Greske kjøttkaker med spisskummen
6 porsjoner

Dette trenger du:
750 g karbonadedeig
2 små løk, revet
2-3 ss havrekli (kan sløyfes)
1 rød paprika, finhakket
3 store tomater, flådd og hakket eller 2 ss tomatpuré
1 ts fruktose
2 hvitløksfedd, knust
2 ts natriumredusert salt
1/2 ts pepper
2 ts spisskummen, malt
2dl kaldpresset olivenolje eller rapsolje
Bløtlegg havrekli i 2-3 ss vann. og ha det i en bolle sammen med karbonadedeig, løk, hvitløk, paprika, salt, pepper og spisskummen. Elt det godt sammen i 10 minutter.

Dette gjør du:
Ta plommestore kuler av blandingen, og rull dem ut til små boller med hendene. Varm oljen i en gryte. Brun kjøttkakene på begge sider. Ta dem opp, og legg dem i en dyp panne eller lav og vid kjele. Bre tomater eller tomatpuré og fruktose oppløst i et glass vann over. Dryss på salt. Legg på lokk, og la det surre over middels varme i 20-25 minutter. Server med linsestuing eller en frisk salat, evt. med litt fullkornpasta.

LES MER HELSE HER

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere