RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Crestock (Crestock)

Nå er dette sunt

Sist oppdatert:
Kreftforsker mener man ikke bør fraråde solariebruk.

(SIDE2): Tidligere i år ble det kjent at regjerningen ønsker å innføre 18-årsgrense på solarium.

Forskning viser at UV-strålingen fra de populære solsengene gir økt kreftfare, men nå hevder nye studier at det sannsynligvis er større helsegevinster enn helsetap forbundet med økt, men dog forsvarlig soling og solariebruk. Med forsvarlig bruk menes toppen 10 minutter to ganger i uken.

Dette komme fram i en artikkel publisert i Dagens Medisin.

- Bør ikke frarådes
En av hovedårsakene er at solarier og sommersol er meget gode D-vitaminkilder. De fleste av oss har en mangel på D-vitamin etter en lang vinter, selv de som er gode på å spise fisk.

Helsegevinstene tilknyttet en god D-vitaminstatus er mange. Professor Johan Moan ved Institutt for Kreftforskning ved Radiumhospitalet i Oslo sier at solariebruk ikke kategorisk bør frarådes.

- Helsefordelene er større enn antatt
D-Vitamin forebygger en rekke sykdommer, også indre kreftformer.

Ifølge Moan øker antakelig heller ikke moderat soling og solariebruk faren for ondartet kreft, men gir derimot mye D-vitamin.

Helsefordelene med nok D-vitamin er ifølge Moan mye større enn tidligere antatt. Både mentale og fysiske lidelser, som diabetes, hjerte- og karsykdommer, MS, kreft, ben- og muskelsykdommer kan reduseres i omfang og styrke.

Jevnt fordelte soldoser
Både solarium og sol gir UVA- og UVB-stråling, men ifølge Moan er sammenhengen mellom ondartet hudkreft og soldose uklar.
Moan peker på forskning som viser til undersøkelser der yrkesgrupper som får store soldoser jevnt fordelt, og altså ikke som weekend-doser, har lav risiko.

Samtidig hevder artikkelforfatteren at deres og andres forskning viser at bråsoling og solbrenning sannsynligvis gir økt risiko for ondartet hudkreft. Moan konkluderer videre med at man må vente på ny forskning før man kan begynne å fraråde solariebruk.

- Negative helseeffektene
Det er usikkert om alle vil ta like godt i mot Moans uttalelser.

Kreftforeningen og Statens Strålevern har imidlertid lenge villet ha gjennom dette forslaget.

- En 18-årsgrense vil bidra til mindre bruk av solarium blant mindreårige og samtidig gi et viktig signal til både foreldre og andre om de negative helseeffektene, mener Anne Lise Ryel, generalsekretær i Kreftforeningen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere