RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Bendiksby, Terje (SCANPIX)

Nå fyrer Sverige med kaniner

Sist oppdatert:
Stockholms kaniner ender nå sine dager som brensel i et fjernvarmeanlegg i Värmland.

Viltvoktere har i flere år drevet omfattende kaninjakt på Kungsholmen i Stockholm, der tusenvis av mer eller mindre ville kaniner gjør stor skade på parkanlegg.

Problemet er særlig stort i vinterhalvåret, da mangel på gress gjør at de mange kaninene går løs på busker og trær som får store skader.

I fjor ble 6.000 kaniner avlivet av skadedyrsgruppen i Stockholm, for deretter å bli fryst ned. Disse kaninene ender nå opp som biobrensel i et forbrenningsanlegg i Karlskoga, som forsyner Värmland med fjernvarme, skriver lokalavisa Vårt Kungsholmen.

- De som går inn for å avlive kaninene, syns sikkert at det er bra at dyrekroppene kommer til nytte. Men det føles som om man heller vil gjøre butikk på disse dyrene, enn å se på hovedproblemet, sier Anna Johannesson i foreningen Vilda kaniners värn.

Fire viltvoktere forsøker etter beste evne å holde kaninbestanden på Kungsholmen nede, men sliter tungt. Kaniner formerer seg som kjent i et høyt tempo, og problemet blir ikke mindre av at mange Stockholms-boere kvitter seg med kjæledyr de har gått lei av ved å etterlate dem i skogen.

Johannesson erkjenner at det er et problem, men mener at man må lete etter andre løsninger enn avlivning.

Hun viser til Helsingfors, der myndighetene har begynte å spraye trær og busker i parkene for å holde kaniner unna.

Johannesson mener videre at det bør opprettes egne mottak for kjæledyr som kaniner, for at eiere som har gått lei av dem skal få et alternativ til å slippe dem ut i naturen. (©NTB)

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere