RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Generalsekretær Anders Fogh Rasmussen tror NATO-landene denne gangen vil gjøre som de lover og øke forsvarsbudsjettene sine. Foto: Reuters/NTB scanpix
Generalsekretær Anders Fogh Rasmussen tror NATO-landene denne gangen vil gjøre som de lover og øke forsvarsbudsjettene sine. Foto: Reuters/NTB scanpix Foto: Yves Herman

NATO-landene lover å øke forsvarsbudsjettene

Medlemmene i NATO lover å slutte å kutte i forsvarsbudsjettene og i stedet bruke mer penger på militæret.

NATO-landene har lenge hatt som mål at medlemmene skal bruke 2 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) på forsvar. Likevel er det bare fire av landene som gjør det i dag.

Men nå skal målet nås, lovet NATO-landene under toppmøtet i Wales. Der ble det fredag vedtatt en erklæring hvor alle de 28 medlemmene forsikrer at de vil bruke minst 2 prosent av BNP på forsvar.

– Alliansen vil hvert år vurdere framskrittene som gjøres, heter det i uttalelsen.

– Nytt klima

Landene som i dag oppfyller 2 prosent-målet, er USA, Storbritannia, Hellas og Estland. NATOs avtroppende generalsekretær Anders Fogh Rasmussen tror krisen i Ukraina blir en vekker som vil få de andre medlemmene til å holde løftene sine denne gangen.

– Denne beslutningen er blitt tatt i et helt nytt sikkerhetsklima, sier han.

Russisk økning

Skal Fogh Rasmussens ønske bli virkeliggjort, må mange av landene foreta store endringer i sine prioriteringer. Ifølge NATO har medlemslandene i gjennomsnitt kuttet forsvarsbudsjettene med 20 prosent de siste årene.

I samme periode har Russland økt sitt forsvarsbudsjett med 50 prosent.

At mange europeiske land bruker forholdsvis lite penger på forsvar, har lenge vært en kilde til misnøye i USA, som har verdens desidert største forsvarsbudsjett. Regjeringen i USA har mange ganger krevd at de europeiske NATO-medlemmene må gjøre som de har lovet og bruke mer penger på militæret.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere