RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Et handout bilde fra NVE viser Oksfjellet i Troms. Torsdag meldte NVE at bevegelsene var 15 centimeter i døgnet, men fredag er det er så store bevegelser i Oksfjellet at raset kan gå når som helst.
Et handout bilde fra NVE viser Oksfjellet i Troms. Torsdag meldte NVE at bevegelsene var 15 centimeter i døgnet, men fredag er det er så store bevegelser i Oksfjellet at raset kan gå når som helst. Foto: NVE (NTB scanpix)

NVE tror Oksfjellet i Kåfjord i Troms raser i løpet av timer

Det går flere ras i Oksfjellet i Kåfjord i Troms fredag morgen. NVE sier fjellet beveger seg så raskt at de ikke får målt hastigheten, men de tror raset kommer fredag.

– Vi forventer at det raser snart. Om det går i løpet av en time eller flere timer er vanskelig å si, men vi tror det vil rase i løpet av dagen, sier sjefgeolog Lars Harald Blikra i NVE til NRK fredag.

I løpet av natten og morgentimene fredag har fjellet beveget seg tre meter i døgnet. Fredag er det så store bevegelser at raset kan gå når som helst.

Blikra forteller at hastigheten er så stor at de har mistet kontrollen, og at de ikke klarer å måle hastighet med måleinstrumentet.

Før helgen var hastigheten i Oksfjellet 4 centimeter i døgnet. Etter stormen tirsdag kveld var hastigheten mellom 6 og 7 centimeter.

Torsdag meldte NVE at bevegelsene var 15 centimeter i døgnet, men fredag er det er så store bevegelser i Oksfjellet at raset kan gå når som helst.

Gården ved foten av fjellet er evakuert og 200 geiter ble sendt til slakteren i midten av september.

Ekspertene forventer at opp mot 12.000 kubikkmeter med stein vil rase ut fra fjellet.

Til Nordlys sier Blikra at det er for farlig å bevege seg i området til å plassere ut sprengladninger og sprenge løs raset.

– Vi anser det som så risikofylt at vi ikke vil gjøre det og det er for farlig å bevege seg i det aktuelle området. (©NTB)

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere