RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Max Nash (Pa Photos)

Nytt E.coli-utbrudd

Sist oppdatert:
Åtte er nå smittet i Frankrike. Mattilsynet jobber med å spore opp eventuelle leveranser til Norge.

Det franske helsedepartementet opplyser at åtte personer er smittet av E.coli-bakterien, som har tatt livet av 46 mennesker i Tyskland.

- Sporer opp leveranser til Norge
Ifølge CNN har syv av dem spist bønnespirer, som ble antatt å være den sannsynlige smittekilden også i mai.

Spirene skal være plantet i Frankrike.

Én nordmann ble registert smittet med E.coli under utbruddet i mai. Rundt 50 ble smittet i Sverige, og én svensk dame mistet livet.

Mattilsynet jobber nå med å spore opp leveranser som kan ha kommet til Norge.

- Vi jobber med å få oversikten. Foreløpig vet vi ikke, sier pressevakt Lars Tore Hestad, til Nettavisen.

Folkehelseinstituttet opplyser til Nettavisen at det ikke er rapportert om noen nye sykdomstilfeller i Norge.

- Det anser vi heller ikke som veldig sannsynlig. Vi regner med at dette er et typisk felleskildeutbrudd, i motsetning til i Tyskland der utbruddet pågikk over lang tid, sier avdelingsoverleve Bjørn Iversen.

Stopper salg av spirer
Syv av de smittede i Frankrike skal ha deltatt på samme arrangement, og seks av dem spiste bønnespirer i en gazpacho som ble servert. Alle oppsøkte sykehus i Bordeaux-området.

Spirene skal stamme fra frø produsert av selskapet Thompson & Morgan, som nå ha stanset alt salg av sine spirer.

Det melder Telegraph.

- Kok eller stek maten
Folkehelseinstituttet går foreløpig ikke ut med noen spesifikke råd når det gjelder matvarer.

- Nå endrer ting seg så fort og mistanken flytter seg hele tiden. Vårt hovedråd er derfor å lytte til lokale myndigheters råd om hva man bør spise, sier Iversen.

For å forebygge smitte anbefaler han også å varmebehandle maten.

- Kjøtt bør stekes eller kokes på overflaten, og kjøttfarse bør være gjennomstekt. Når det gjelder grønnsaker kan man også varmebehandle og generelt skylle ting du eventuelt skal spise rått.

EHEC-utbruddet i mai

Utbruddet i Tyskland begynte den andre uken i mai. Det er snakk om sykdomsfremkallanede E.coli-bakterier, såkalt enterohemorragisk E. coli, forkortet EHEC.

Flere av de smittede har utviklet nyresykdommen HUS (hemolytisk uremisk syndrom) som komplikasjon.

46 tyskere og 1 svensk kvinne mistet livet.

Folkehelseinstituttet ber folk være ekstra oppmerksom og søke legehjelp dersom man får symptomer på EHEC-sykdom som blodig diaré i løpet av cirka to uker etter opphold i Tyskland.

(Kilde: Folkehelseinstituttet)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere