RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Greg Wood/AFP(Montasje Nettavisen)

Om få dager er vi syv milliarder

Sist oppdatert:
Nytt kapittel i verdenshistorien kan starte.

I løpet av månedsskiftet vil vi være syv milliarder mennesker på kloden, ifølge FN.

I forbindelse med milliardskiftet har FN opprettet en egen nettside der de teller ned. Nettsiden kaller de 7 Billion Actions, og er opprettet for å informere om mulighetene og utfordringene rundt det å være syv milliarder mennesker på jorda. Datoen for en milliardmarkering, er satt til 31. oktober.

- Innbygger nummer syv milliarder vil bli født i en verden full av motsetninger. Vi har rikelig med mat, men forstatt sulter millioner, sier FNs generalsekretær Ban Ki-moon.

Det er bare 12 år siden sist vi brøt en milliardbarriere og ble seks milliarder innbyggere. Befolkningsveksten har vært eksplosiv det siste århundret. Bare siden 1940-tallet har verdens befolkning blitt tredoblet.

Se en minidokumentar om verdens
befolkningsvekst i bunnen av saken.

(Saken fortsetter under bildet)

9,3 mrd. i 2050
Ifølge utregninger FN har gjort, vil verdens befolkning øke med 2,3 milliarder fram til 2050.

Av 2,3 milliarder nye innbyggere, vil én milliard av disse bo i afrikanske land sør for Sahara, mens 630 millioner vil bo på de indiske subkontinentet.

Før utgangen av 2100 tror FN at verdensbefolkningen vil runde 10 milliarder.

Mens befolkningsveksten i utviklingsland fortsetter å være høy, har og vil veksten i industriland være relativt lav.

(Saken fortsetter under bildet)

Store utfordringer
Den økende befolkningsveksten byr på store utfordringer. Hvordan skal vi klare å holde liv i de kommende generasjonene, er nøkkelspørsmålet alle stiller seg.

- Mange utviklingsland vil stå overfor enorme vanskligheter med å gi befolkningen mat, vann, et sted å bo og energi. Dette vil igjen føre til konsekvenser for helse, sikkerhet og for økonomisk vekst, skriver professor ved Institutt for økonomi og demografi ved Universitetet i Harvard, i en rapport utgitt tidligere i år.

FNs generalsekretær Ban Ki-moon sier utfordringene utover fattigdom og ulikhet, er diskriminering, brudd på menneskerettigheter, mangel på demokrati, vold mot kvinner, dødelighet blant fødende og klimaendringer.

- Dette er alle utfordringer som vi kan, og vi må overvinne. Hvis vi investerer i mennesker, vil vi også få et stort utbytte, sa Ban Ki-moon under en paneldebatt i september.

Minidokumentar om verdens befolkningsvekst:

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere