RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Inge Fjelddalen (TA.no)

Om tre uker er den i butikken

Sist oppdatert:
Union bryggeri tyvstarter jula i oktober.

Kalenderen viser fortsatt september, men i disse dager er produksjonen av den grumsete oransje julebrusen i full gang.

Brusen har vært en fast tradisjon i Grenland og Telemark i over 50 år, og nå venter hundretusenvis av liter på å finne butikkhyllene i nær fremtid.

- Det blir julebrus i år også, og fra den 15. oktober blir brusen å finne i butikken. Det er samme tid som i fjor, sier Eli Betten hos Union bryggeri i Skien til TA.no.

Hva mener du? Er dette for tidlig for juleprodukter? Si din mening i kommentarfeltet.

Bryggeriet tok over produksjonen av julebrusen da Trio bryggeri ble lagt ned, men smaken er fortsatt den samme.

- Det er akkurat den samme julebrusen som vi har blitt vant til, så det kommer ikke noen overraskelse der, sier Betten.

Les også disse sakene:

300.000 liter
Det er bare her i Telemark at julebrusen er oransje, ikke rød eller brun. Det gjør at den andre steder ofte blir utskjelt og slaktet i julebrustester. I kjerneområdet har den imidlertid en trofast tilhengerskare.

I 2010 ble brusen også lansert på glassflasker, dette ble tydeligvis populært og den opprinnelige produksjonen ble utsolgt allerede i november.

Over 300.000 liter tappes nå på flasker på Roma mineralvannfabrikk i Lillestrøm, og det er bare for halvannenlitersflasker. Selv ikke med disse mengdene er de sikre på at det blir nok.

- Vi er litt usikre på om dette vil holde, og det kan hende vi må produsere mer, mener Betten.

Kjører 570 kilometer for julebrus

En av dem som er tilhenger av den tradisjonsrike julebrusen, er Kikki Haugen.

I desember i fjor ble det kjent at hun hvert år kjører fra Göteborg til Porsgrunn og tilbake for å kjøpe grumsete oransje julebrusen fra Grenland.

- Det blir ikke jul uten, uttalte hun til TA.no i fjor.

Klikk på denne Like-knappen for å bli venn med Nettavisen og samtidig gi en krone til Natteravnene:

Kikki Haugen er opprinnelig fra Porsgrunn, men hver jul reiser hun 570 km tur retur til hjembyen for å kjøpe julebrusen.

Det startet da hun var i Halden og skulle kjøpe norsk julemat, men den grumsete brusen hadde de ikke.

Da ble hun sur, satte seg i bilen, og kjørte like godt til Porsgrunn da hun først var i gamlelandet. Der fylte hun opp bagasjerommet med halvannenliterflasker. Det har blitt en fast tradisjon.

- Er du fanatisk?, ble hun spurt i fjor.

- Ja, litt. Men den må på bordet julaften. Det er ikke noe å diskutere. Jeg reiser gladelig seks og en halv time for å kjøpe den. Det kommer jeg til å gjøre så lenge jeg kan, svarte hun.

- Folk synes den smaker Sanasol. Er du enig?

- Jeg leste det, men det stemmer ikke. Det smaker mandarin og jul.

- Jeg har vokst opp med denne brusen, og bare må ha den. Det må barna mine også. Jeg kan fint drikke den brune eller røde julebrusen, men det blir ikke det samme, uttalte Kikki i desember i fjor.

Hun fikk først øynene ordentlig opp for den oransje leskedrikken da hun flyttet til Sverige.

- Det blir noe spesielt når jeg er omringet av svensk jul. Da må jeg ha noe hjemmefra, sier hun.

Roy Andreassen, daglig leder ved Union bryggeri, uttalte i fjor at han var smigret av Kikkis hunger etter julebrus.

- Jeg vet at mange reiser langt for å kjøpe brusen, men dette er ekstremt, fortalte Roy Andreassen.

Mest lest på Nettavisen:

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere