RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: TV3 (TV3)

Slik lager Hellstrøm ribbe

Sist oppdatert:
Med disse tipsene kommer svoren alltid til å bli sprø.

(SIDE2:) Julaften er ikke dagen for kulinariske uhell på kjøkkenet, og mange av landets ribbekokker kjenner prestasjonsangsten komme snikende allerede mens Hovmesteren drikker seg snydens på lillejulaften.

Få nytt fra Side2: Klikk her!

Opplysningskontoret for kjøtt stiller i år som i fjor, sine eksperter til rådighet for folk som sliter med juleribba.

Hundrevis av nødstilte
Både lillejulaften og julaften mellom 9-17 er hjelpen kun en telefonsamtale unna, og nummeret er 820 30 200.

Les mer: - Redd ribba med nødtelefon

- Hvert år mottar vi rundt 600 telefoner fra nordmenn som trengte råd og tips om julemiddagen. Noen ringer i forkant - før ribba settes i ovnen – og noen ringer når uhellet er ute, og lurer på hvordan de kan redde julekvelden, fortalte informasjonsleder i Opplysningskontoret for kjøtt, Oda Christensen til Side2 i fjor.

Svor-fobi
Også Hellstrøm er klar over at mange har total svorangst.

- Når det gjelder ribbe og julaften, så virker det som om hele Norges befolkning har fått hukommelsestap. Man husker ikke hvordan man lagde ribben i fjor. Der for skal jeg vise nå hvordan man skal få sprø svor, sier Hellstrøm i «Jul med Hellstrøm».

Han har besøk på hytta på Gol av Jørn Hoel som selv innrømmer at han har svorfobi og aldri husker hvordan det er man gjør det.

Men Hellstrøm har noen helt enkle tips til hvordan man får akkurat den rette sprøheten, hver eneste gang.

Se Hellstrøm forberede ribba her:

Ifølge Hellstrøm er veien til perfekt svor slett ikke vanskelig.

Forbered i god tid
Etter at du har rutet ribba og krydret med salt og pepper ett til to døgn i forveien, legger du den med svoren ned i formen der du allerede har lagt aromater (Hellstrøm sverger til løk, gulrøtter og hvitløk) og en liter vann.

Ribba skal så steke på 180 grader i en time, med ovnen satt på varmluft og grill.

Etter time i ovnen tar du ribba ut og snur den. Nå skal den steke en ny time på 180 grader, med svoren opp.

En halvtime med øsing
Til slutt skrur du varmen opp til 230 grader (også nå på varmluft og grill) og ribba skal steke på denne varmen i en halv time. I denne halvtimen er det viktig at du jevnlig øser vesken over ribba. Er det ikke nok veske i formen, må du tilsette litt mer vann.

- Det er viktig å legge vekt på øsingen i den siste halvtimen hvis man skal ha sprø svor, formaner Hellstrøm i programmet og forteller at man bør øse hvert femte til tiende minutt.

Eyvind Hellstøms ribbeoppskrift
4 kg ribbe
Grovkvernet pepper
Fingersalt
1-2 løk
1-2 gulrøtter
1 hvitløk
3 kvister timian
2-3 spiseskjeer worcestershire sauce
2-3 spiseskjeer soyasaus

Det er også viktig at man tar ovnstemperaturen og steketiden som en pekepinn, ikke en absolutt sannhet.

Hjemmelaget surkål
- Det er ingen regel uten unntak. Noen ovner er forferdelig dårlige og andre er fantastiske, sier TV-kokken.

Mesterkokken lager selvfølgelig også alt ribbetilbehøret fra bunnen av. Selv surkålen er fra scratch. I «Jul med Hellstrøm» får vi se hvordan det gjøres, i tillegg til hvordan skikkelig lutefisk skal se ut.

Jørn Hoel bidrar også med sin hjemmelagede iskrem, og Hellstrøm forteller om barndommen på iskremfabrikken der han vokste opp. Alle oppskriftene til Hellstrøm med fremgangsmåte, finner du på TV3.no

Se «Jul med Hellstrøm» på TV3, torsdag klokken 20.30

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere