RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: HANDOUT (Reuters)

Soldater tiltalt for urinering på lik

Sist oppdatert:
Stilles for krigsrett etter å ha urinert på menneskelik.

To amerikanske offiserer stilles for krigsrett for å ha deltatt i filmen som viser amerikanske soldater urinere på likene til drepte talibansoldater i Afghanistan.

Stabssersjantene Joseph Chamblin og Edward Deptola er også tiltalt for ikke å ha rapportert eller stanset tjenesteforseelse begått av deres soldater, deriblant sporadisk skyting med våpen.

Erkjente straffskyld
Tre andre soldater ble i august funnet skyldig for rollen de hadde i urineringsvideoen. Den ene erkjente straffskyld for å ha urinert på en død talibansoldat, den andre erkjente skyld for å ha posert på bilder sammen med menneskelik og den tredje erkjente skyld for å ha løyet overfor etterforskere.

Identiteten til tre av soldatene som er med i videoen, er ennå ikke offentliggjort. Forsvaret opplyser at straffeutmålingen for de tre soldatene vil bli gjort kjent på et senere tidspunkt.

«Ha en fin dag, kompis»
Hendelsen skal ha skjedd i Helmand-provinsen i juli måned i 2011, men videoen ble først gjort tilgjengelig på Internett i januar.

På videoen sees fire personer i amerikanske militære feltuniformer som urinerer på tre blodige lik på bakken. Alle fire ser ut til å være fullt klar over at de blir filmet.

En av dem spøker med følgende kommentar: «Ha en fin dag, kompis.»

Kilder: AFP, BBC.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere