RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Socialdemokraternas partileder Stefan Löfven ligger ifølge meningsmålingene an til å bli ny statsminister i Sverige etter valget 14. september.
Socialdemokraternas partileder Stefan Löfven ligger ifølge meningsmålingene an til å bli ny statsminister i Sverige etter valget 14. september. Foto: Adam Ihse (NTB scanpix)

Stefan Löfven styrer mot valgseier i Sverige

Meningsmålingene er klare.

De borgerlige partilederne jaktet på usikre velgere i Malmö, Göteborg og Stockholm lørdag. Men ifølge målingene blir sosialdemokraten Stefan Löfven ny statsminister.

På Sergels torg i hjertet av Stockholm deler Ulla Sjöberg ut valgmateriale i Socialdemokraternas valgbod. Mange er innom «dagen før dagen».

Sjöberg har kjent Socialdemokraternas frontfigur Stefan Löfven i 15 år. Hun er faktisk leder i hans lokale partilag i Norrmalm i Stockholm.

– Jeg er sjefens sjef, sier hun med et smil til NTB.

– Hans kone sitter i styret i lokallaget.

Alt tyder på at sossarna får mest å juble for søndag.

Etter at den borgerlige alliansen nylig knappet inn på de rødgrønnes forsprang, har gapet igjen økt noe de siste par dagene. Nå er gapet mellom blokkene 5-7 prosentpoeng, ifølge ferske målinger.

Fakta: Fakta om partiene i Riksdagen

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Oversikten viser antall mandater i Riksdagen 2010-2014 og oppslutning ved forrige valg.

* Socialdemokraterna (S): 112 mandater. 30,9 prosent

* Moderaterna (M): 107 mandater. 30,0 prosent

* Miljöpartiet (MP): 25 mandater. 7,2 prosent

* Folkpartiet (FP): 24 mandater. 7,1 prosent

* Centerpartiet (C): 23 mandater. 6,6 prosent

* Sverigedemokraterna (SD): 20 mandater. 5,7 prosent

* Vänsterpartiet (V): 19 mandater. 5,6 prosent.

* Kristdemokraterna (KD): 19 mandater. 5,6 prosent

Fra gulvet

Det betyr etter alt å dømme at Stefan Löfven blir Sveriges neste statsminister.

Mange har kritisert partilederen for å mangle karisma og parlamentarisk erfaring. Fra valgkampen vil han ikke minst bli husket for sin bryske og klossete avvisning av Centerns leder Annie Lööf i en TV-debatt.

Samtidig tror partifellen Ulla Sjöberg at mange opplever Löfven som stabil, trygg og ærlig. Som tidligere leder i fagforbundet IF Metall har han også troverdighet som en mann av folket, mener hun.

– Han har erfaring som verken våre eller de andre partienes tidligere ledere har hatt, nemlig at han kommer fra et stort fagforbund, sier Sjöberg.

– Han har hatt omgang med toppene i næringslivet og sett ulike problemer fra gulvet. Det tror jeg er en bra kompetanse vi som parti har veldig stor nytte av.

Mot seier med bismak

Men Löfven klarer ikke å begeistre svenskene, og sossarna kan gå mot sitt dårligste valg på 100 år. Det vil i så fall gi Löfven en seier med solid bismak – og et svakt mandat i arbeidet videre.

Heller ikke samarbeidspartiene snakker i entusiastiske ordelag om sin statsministerkandidat.

– Löfven er partileder for Socialdemokraterna, og det er det eneste rimelige regjeringsalternativet, sier Klara Persson i Vänsterpartiets valgbod på Sergels torg til NTB.

– Han har også lang, politisk erfaring fra fagbevegelsen, noe som absolutt er veldig viktig.

Hun varsler at Vänsterpartiet vil presse Löfven knallhardt i spørsmålet om privatisering og av skole, helse og omsorg.

Miljöpartiets Karin Kressner i valgboden ved siden av sossarna sier Löfven også kan bli hennes statsminister – forutsatt at han lytter til de grønne kravene.

– Han er rolig og stødig, sier hun om Löfven.

Lav tillit

Stefan Löfven har lyktes med å samle Socialdemokraterna etter en periode preget av hyppige lederskifter og dalende oppslutning.

Det oppsto et tomrom da partikjempen Göran Persson gikk av i 2006, og verken Mona Sahlin eller Håkan Juholt lyktes med å gjenreise og samle partiet. Partiet mistet også to opplagte lederkandidater da Anna Lindh ble drept i 2003 og Margot Wallström valgte EU fremfor hjemlig politikk.

Löfven har bare ledet partiet siden 2012 og sliter fortsatt med tilliten i befolkningen. Folket mener statsminister Fredrik Reinfeldt er best skikket til å lede regjeringens arbeid, lede landet gjennom en alvorlig krise og representere Sverige i utlandet, viser tillitsmålingen i Dagens Nyheter.

Men Löfven får klart størst tillit i spørsmålet om hvem som kan gi håp om en bedre fremtid for dem som bor i Sverige. Det kan være godt å ta med seg etter valget. (©NTB)

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere