RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg ønsker avtalen mellom Hellas og eurolandene velkommen.
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg ønsker avtalen mellom Hellas og eurolandene velkommen. Foto: Thierry Charlier (Afp)

Stoltenberg: – Hellas-avtale viktig for sikkerheten

Sist oppdatert:
NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg ønsker avtalen mellom Hellas og eurolandene velkommen, og sier økonomisk stabilitet i Hellas er viktig for de andre NATO-landenes sikkerhet.

– Jeg ønsker avtalen velkommen fordi jeg tror at det er viktig for den greske økonomien, men også for hele Europa og NATO, sa Stoltenberg under et besøk til Slovenia mandag.

– Stabilitet og økonomisk framgang for Hellas er viktig av mange grunner, men selvfølgelig også viktig for sikkerheten til alle våre land, mener han.

Stoltenberg beskriver Hellas som en «engasjert alliert».

– Det er en alliert som har brukt mer enn to prosent av sitt BNP på forsvar over flere år, og jeg er helt overbevist om at Hellas vil fortsette å være en trofast og engasjert alliert, sier han.

Hellas' statsminister Alexis Tsipras ble mandag enige med eurolandene om tøffe reformer i bytte mot et nytt låneprogram. Planen må godkjennes i den greske nasjonalforsamlingen.

– Ny vurdering om greske banker onsdag

Bankene i Hellas, som har vært stengt i to uker, holdes stengt i to dager til. Onsdag blir situasjonen vurdert på nytt, opplyser kilder i bankvesenet til Reuters.

– Målet er å gjenåpne filialene torsdag, sier en av kildene, som ønsker å være anonym, etter et møte med Hellas' visefinansminister.

Tidligere mandag opplyste en tjenestemann i finansdepartementet til Reuters at stengingen av greske banker fortsetter, uten å kommentere når bankene vil åpnes igjen.

Bankene i Hellas har vært stengt siden 29. juni etter at mange uttak truet med å velte systemet. I løpet av de siste to ukene har grekerne kun hatt mulighet til å ta ut 60 euro daglig.

Grekere kaller avtalen ydmykende

Mange grekere reagerer på de harde vilkårene til en ny låneavtale, og kaller den blant annet «elendig, ydmykende og rent slaveri».

Vanlige grekere i Atens gater er skeptiske til avtalen med eurolandene, som skal sikre en ny låneavtale. De tviler på at den fører til noen forbedring for deres liv.

– Det ville være bedre å ikke ha en avtale i det hele tatt. Fordi det vil sikkert bli verre de neste årene, sier Lefteris Paboulidis, som eier sin egen datingtjeneste.

Han tror det hadde vært bedre med en grexit.

– Jeg ville heller foretrukket det. Da hadde vi sultet i begynnelsen, men klart oss selv etter hvert, mener han.

Den 60 år gamle økonomen Haralambos Rouliskos beskrev avtalen som «elendig, ydmykende og rent slaveri».

Melina Petropoulou, som er daglig leder i en klesbutikk, tror vilkårene i avtalen vil gjøre det svært vanskelig for grekerne.

– Jeg ser ikke noe positivt ved at landet går fra vondt til verre om vi fortsetter å være en del av EU, sier hun.

Kontorsjef i en gullsmedforretning, Gianna Georgakopoulou, ønsker avtalen velkommen, men er misfornøyd med at butikker må holde oppe søndager.

– Når skal vi da hvile? Alle tror vi grekere er late, men vi jobber hardt, sier hun.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere