RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Svak vekst i sikte

Det kommer ikke noen klart oppgang før i 2013.

Aktiviteten i norsk økonomi vil trolig fortsette å ta seg opp, men noen klar konjunkturoppgang er ikke ventet før rundt årsskiftet 2012/13. Det ligger dermed an til økt arbeidsledighet og moderat lønnsvekst i flere år framover.

Det mener SSB som torsdag la frem nye prognoser for den økonomiske utviklingen i Norge. SSB viser til at både norsk og internasjonal økonomi har forlengst begynt å vokse etter finanskrisen, men det ventes ingen sterk vekst framover.

Renten trekker opp
På bakgrunn av bedrede konjunkturutsikter satte Norges Bank opp styringsrenten med 0,5 prosentpoeng mot slutten av fjoråret.

- Rentebunnen i pengemarkedet ble dermed passert i begynnelsen av august, da renten var nede i 1,75 prosent. Det ligger an til at Norges Bank vil fortsette å sette styringsrenten gradvis opp. Vi har lagt til grunn en pengemarkedsrente på 2,9 prosent i fjerde kvartal i år. I 2013 regner vi med at pengemarkedsrenten på årsbasis kommer opp i 5,2 prosent, mens bankenes utlånsrente vil ligge på 6,4 prosent.

Økt ledighet
SSB viser til at til tross for markert nedgang i antall utførte timeverk og en litt mindre nedgang i antall sysselsatte, har arbeidsledigheten så langt bare økt moderat.

- Fallet i sysselsettingen har blitt motvirket av redusert yrkesaktivitet, spesielt ved økt tilstrømming til høyere utdanning og at flere eldre har gått over til å motta ulike typer pensjon. Sysselsettingen ventes å øke meget moderat de nærmeste årene, mens arbeidsstyrken kan komme til å ta seg litt mer opp, skriver statistikkbyrået i rapporten.

Målt med arbeidskraftsundersøkelsens sesongjusterte tall ventes arbeidsledigheten derfor å øke, fra 3,2 prosent i fjerde kvartal i fjor, til et årsgjennomsnitt for 2011 på 3,9 prosent eller noe over 100.000 personer. SSB venter imidlertid at en klar konjunkturoppgang kan bringe ledigheten litt ned i 2013.

Nær handlingsregelen
SSB venter at vekstimpulsene fra finanspolitikken blir klart mindre i år enn i fjor.

- Vi antar at finanspolitikken i årene deretter legges om i svak kontraktiv retning ved at veksten i offentlige utgifter vil bli mindre enn trendveksten i norsk økonomi, samtidig som skatter og avgifter inflasjonsjusteres, skriver SSB.

Høyere oljepriser og fortsatt bedring i norsk og internasjonal økonomi ventes å bidra til at Statens pensjonsfond Utland vokser klart. Dermed menerSSB at budsjettunderskuddet i 2012 kan komme nær handlingsregelens 4-prosentsbane.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere