RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Svensk dame død av E.coli

Sist oppdatert:
Den 50 år gamle kvinnen døde på sykehus i Borås.

Den avdøde kvinnen ble smittet i Tyskland, bekrefter Södra Älvsborgs sykehus, ifølge Aftonbladet.

Hun ble lagt inn på sykehus søndag med sterke smerter i tarmregionen - og døde tirsdag morgen. Dette er det første dødsfallet i nabolandet, hvor 39 personer nå er registrert som smittet.

Agurker fra Spania
Mattilsynet ble mandag informert om at et lite parti på 240 agurker er importer til Norge fra en av de mistenkte produsentene i Spania.

Få mer informasjon om E.coli og smitterisiko på Folkehelseinstituttets nettsider .

- Alle agurkene er distribuert i forbindelse med Økomat Innherred BA og Økomat Helt Nord sine abonnementsordninger for økologiske frukt og grønnsaker i Trøndelag og Nordland. Mattilsynet har bedt importør informere alle sine kunder, meldte Mattilsynet.

- Vær obs!
Fredag ble det kjent at et stort utbrudd av den livsfarlige bakterien EHEC (E. coli) i Tyskland hadde nådd Sverige, ifølge det svenske Smittskyddsinstitutet.

- Nordmenn som har besøkt Tyskland bør være ekstra oppmerksomme å søke legehjelp hvis de får symptomer. Vi følger med på situasjonen ut ifra situasjonen i utlandet. Vi viderformidler rådene tyske helsemyndigheter har gitt, sa seniorrådgiver Line Vold ved Folkehelsinstituttet til Nettavisen.

Forebyggende tiltak mot smitte:

  • All farsemat (herunder kjøttdeig, hamburgere, kjøttkaker o. l.) bør være godt gjennomstekt eller gjennomkokt.
  • Andre kjøttprodukter bør være godt stekt på overflaten.
  • Unngå upasteurisert melk og produkter laget av upasteurisert melk.
  • Grønnsaker som skal spises rå, bør skylles godt.
  • Oppbevar maten ved kjøletemperatur (+ 4 °C) – husk kjøleboks i sommervarmen.
  • Vask hender etter toalettbesøk, etter kontakt med dyr og før matlaging og måltider.
  • Vask kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av råvarer, før utstyret brukes til annen mat.

Det tar tre til fire dager fra man får bakterien i kroppen til man får diaré. Dette kan variere og enkelte kan får ikke diaré før det har gått ti dager.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere