RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sydfranske dråper

Det rustikke kjøkkenet i de sydlige delene av Frankrike trenger tilsvarende viner.

Vindyrking langs sydkysten av Frankrike kan trolig spores helt tilbake til fønikerne og grekerne. De brakte trolig vinrankene med seg via bosetningene de hadde etablert på Sicilia og i det sydlige Italia. Men virkelig sving på sakene ble det først under romerne.

I dag dyrkes det kolossale mengder vin i Syd-Frankrike, fra Provence i øst, via Rhône og Languedoc til Roussillon mot spanskegrensen. De mest utbredte druene er syrah, grenache, carignan, cinsault, mourvèdre og clairette. De senere årene har disse lokale druene i økende grad fått selskap av «internasjonale» druer, som cabernet sauvignon, merlot og chardonnay. Den høyeste konsentrasjonen av gode vinmarker og gode produsenter i Syd-Frankrike, finner vi i Rhône.

Ukens hovedtema på matsiden hos Art of Taste er mat fra Provence.

Oppskrifter finner du her .

Det kunne vært artig å kombinere disse rettene med vin fra Provence, men vi har problemer med å finne noen gode kjøp blant vinene som per i dag er tilgjengelige i polets fullsortiment. Men det går fint an å drikke vin fra det øvrige Syd-Frankrike, og vi har valgt ut et knippe med det vi mener er de beste kjøpene, én hvit, én rosé og to rødviner:

Domaine du Tariquet 2005, vnr 30583, kr 92, 81 poeng.
Fra produsenten Grassa i Côte de Gascogne. Lys strågul på farve. Dufter av epler og sitron med innslag av stikkelsbær og nesle. Frisk, fruktig og saftig. Denne vinen er en fin aperitiff og en god allrounder til fisk og skalldyr.

Prima Donna Tavel 2005, vnr 10216, kr 145, 81 poeng.
Fra produsenten Roger Maby i Rhône. Dyp og klar rosa med blek blålig kant. Dufter av søte, modne bær med hint av vanilje. God fylde med sødmefull frukt og fin syre. Passer som aperitiff og til sjømat, samt til salater med kylling og tunfisk. Denne vinen er trolig i ferd med å skifte årgang til 2006. En kjempetest av rosévin fra Art of Taste er like om hjørnet, så følg med!

Chantovent Cabernet Sauvignon 2005, vnr 15405, kr 90, 83 poeng.
Fra produsenten Jean d'Alibert i Languedoc-Roussilon. Dyp rød med svakt utviklet kant. Dufter av solbær og kirsebær. Middels til god fylde med frisk frukt, fin syre og saftige tanniner. Til lette og middels kraftige retter av kjøtt og fjærkre.

Ch. Aigues Vives 2004, vnr 10250, kr 104, 85 poeng.
Fra produsenten Philippe Dourthe i Languedoc-Roussilon. Dyp rød med svakt utviklet kant. Fin duft av mørke bær, kaffe, urter og anis. God fylde med søtlig frukt, som balanseres av fin syre. Bra lengde med markerte tanniner. Drikk denne vinen til kraftige retter av kjøtt, også gryteretter.

Flere gode vintips finner du her .

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere