RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Taliban-torturist fikk opphold i Norge

Oslo (NTB): 33 afghanere som sier de har tilknytning til Taliban har fått opphold på humanitært grunnlag i Norge i 2008 og 2009. Blant dem er både en bøddel og en torturist.

En redegjørelse fra ankeinstansen UNE til arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) viser at 33 personer som opplyste at de hadde ulik tilknytning til Taliban, fikk opphold i Norge i 2008 og 2009. Tallet er mye høyere enn det som tidligere har kommet fram.

Asylsøkerne opplyste at de hadde utført svært forskjellige arbeidsoppgaver for Taliban, alt fra å være bøddel, torturist og angiver til å være soldat, kokk og sjåfør. En mann la fram en dødsdom for norske utlendingsmyndigheter for å ha utrettet terrorhandlinger for Taliban, skriver Aftenposten.

Utlendingsdirektoratet (UDI) mente asylsøkerne ikke hadde krav på å få bli i Norge, men Utlendingsnemnda (UNE) overprøvde UDI og ga dem opphold på humanitært grunnlag med henvisning til at de kun hadde tilknytning til ustabile områder i Afghanistan. Fire asylsøkere som oppga tilknytning til Taliban, valgte å konvertere til kristendommen. Dermed fikk de opphold.

En afghaner opplyste at han hadde vært fengslet fordi familien ble anklaget for å støtte Taliban. Etter å ha fått avslag på opphold fra UDI, gikk han til Jehovas vitner. Senere lot han seg døpe i kirken.

«Klageren opplyste at han ikke hadde hatt en dypere muslimsk tro,» skriver UNE i kjennelsen og ga mannen opphold. (©NTB)

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere