RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Mattilsynet

Tre sushisteder stengt etter inspeksjoner

Sist oppdatert:
Ytterligere syv fikk hastevedtak om utbedringer.

(SIDE2): Mattilsynet gjennømførte inspeksjoner på 43 sushisteder i Oslo i mars og april i år. Resultatet ble at tre måtte stenge, og 7 spisesteder må utbedre seg.

Skitten arbeidsbenk brukt til råvarer.

- Ikke fornøyd
For dårlig personlig hygiene hos de ansatte og manglende håndvask, dårlig renhold og for høye temperaturer ved lagring av fisk var noen av de observasjonene som ble gjort av Mattilsynets inspektører.

Blant annet fant de en fisk som lå klar til oppskjæring på en skitten oppvaskbenk.

- Det er svært viktig med riktig håndtering og en bra hygiene ved tilberedning av sushi, sier Marit Kolle, seksjonssjef ved distriktskontoret for Oslo.

- Vi er overhodet ikke fornøyd med tilstanden på enkelte av stedene vi sjekket. Rå fisk er et svært lettbedervelig produkt, og fordi sushi skal spises uten noen videre varmebehandling, er det viktig at det er gode forhold der sushi skal håndteres så man hindrer forurensning av fisken. Stenging av en restaurant er et drastisk, men nødvendig tiltak når vi avdekker slike grove forhold, sier Kolle.

Disse spisestedene ble stengt: Tasty Food, Grefsenveien 90.
Sushi House, Sporveisgata 12
Soshi & Wok Colosseum, Essendropsgate 9

Disse fikk hastevedtak: AJ Tokyo Sushi
Wok n roll - Sushi og wok
Bygdøy Sushi Bar
Sakura Sushi
Tammy Sushi, Markveien 57
Ensjø Sushi og wok
Sushi Godbit avd. Bislett

I den fulle rapporten står blant annet dette om noen av spisestedene som ble inspisert:

«Ingen internkontroll. Mangelfullt renhold.»

«Stengt på grunn av kakerlakker.»

«Hastevedtak om etablering av håndvask på kjøkkenet.»

«Hastevedtak om nedvasking av kjøkken og innføring av rutiner for innfrysing av fisk.»

«Svært mangelfullt renhold og orden på kjøkkenet -skitne utstyr og dårlig matvarehåndtering - stor fare for kryssforurensning.»

Ikke sikret frysing
Flere av sushistedene manglet rutiner for å sikre at fisken på forhånd hadde vært fryst. Dette er viktig for å å ta knekken på kveis-parasitter som finnes i villfisk.

I sushilandet Japan blir årlig mellom 1000 og 2000 mennesker infisert av hvalkveis.

For å unngå hvalkveis må fisken være gjennomkokt eller gjennomstekt. Hvalkveisen dør også hvis fisken er gjennomfrossen. For å være sikker bør man fryse fisken i sju dager i tjue minus.

Er du så uheldig å spise rå fisk med hvalkveis, kan du etter fire til seks timer få akutte symptomer som sterke magesmerter, kvalme, diaré og oppkast. I enkelte tilfeller penetrerer hvalkveisen tarmveggen. Det kan føre til betennelse og blokkert tarm. I sjeldne tilfeller kan hvalkveisen fortsette fra tarmveggen og inn i bukhulen og videre inn i andre organer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere