RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Efrem Lukatsky

Trosser forbudet

Sist oppdatert:
Demonstrantene i Ukraina startet mandag morgen en landsomfattende streik og blokkerte flere offentlige bygninger i protest mot makthaverne.

Tusenvis av ukrainere trosset natt til mandag forbudet mot å demonstrere og overnattet under åpen himmel i Kievs gater. Demonstrantene krever nyvalg etter at regjeringen avviste en samarbeidsavtale med EU.

Med taktfaste rop om revolusjon holdt demonstrantene motet oppe og opprørspolitiet unna gjennom natten, fast bestemte på å bli kvitt president Viktor Janukovitsj.

Store demonstrasjoner
Over 100.000 EU-vennlige ukrainere deltok søndag i det som omtales som den største massedemonstrasjonen i landet siden oransjerevolusjonen for ni år siden. Enkelte TV-stasjoner anslo at hele 700.000 deltok i demonstrasjonen.

Demonstranter samlet seg i 20 store militære telt på Uavhengighetsplassen i Kiev for å holde varmen mens musikere spilte og opposisjonspolitikere tok turen innom leiren for å holde moralen oppe.

Utenfor presidentens kontorer brukte politiet sjokk- og røykgranater for å holde demonstrantene borte. De kastet steiner og primitive brannbomber.

Rundt 50 demonstranter og 100 politifolk ble skadd under søndagens gateslag i Kiev, og mandag morgen forberedte begge parter seg på nye sammenstøt.

EU-tilhengere
Demonstrantene raser mot Janukovitsj som sa nei til avtalen med EU, som det hadde tatt to år å forhandle fram.

Janukovitsj hevder at avtalen var for dårlig, men har også innrømmet å ha opplevd press fra Russland. Om samarbeidsavtalen hadde blitt signert, ville Ukraina risikert russiske straffetiltak, som blant annet kunne rammet kraftforsyningene.

- Dette er ikke lenger et demonstrasjonstog eller en aksjon. Det er en revolusjon, sa tidligere innenriksminister Jurij Lutsenko i sin tale til demonstrantene på Uavhengighetsplassen søndag. (©NTB)

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere