RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Tsjekkia overtar EU-formannskapet

Praha (NTB-AFP): Tsjekkia overtok formannskapet i EU ved årsskiftet. Den tidligere kommuniststaten må i løpet av kort tid ta tak i en rekke vanskelige saker.

At tsjekkerne nå får oppgaven med å lede unionen, ble markert i hovedstaden Praha nyttårsaften. En gigantisk pendel på en høyde over byen ble opplyst med EU-fargene gult og blått.

Blant sakene statsminister Mirek Topolanek får i fanget, er finanskrisen, krigføringen på Gazastripen og konflikten om gassleveranser mellom Russland og Ukraina.

I tillegg kan det bli krevende å samarbeide med president Václav Klaus, som ikke er spesielt begeistret for EU og har uttalt at formannskapet er uviktig. Delvis takket være Klaus er Tsjekkia i dag det eneste EU-landet bortsett fra Irland som ikke har ratifisert unionens reformtraktat.

Tsjekkerne håper å bli vertskap for det første EU-toppmøtet med Barack Obama til stede som gjest. I tillegg er det et mål å bedre forholdet til Hviterussland, Ukraina, Armenia og andre tidligere sovjetstater.

Den offisielle seremonien for overtakelsen av EU-formannskapet skal holdes i Praha 7. januar. (©NTB)

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere