RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Olivier Douliery (Pa Photos)

USA skal trekke seg ut av Irak

Sist oppdatert:
Barack Obama bekrefter at USA vil ende sitt kampoppdrag som planlagt den 31. august.

Mandag erklærte president Barack Obama at krigen i Irak nærmer seg slutten «som lovet og planlagt», skriver nyhetsbyrået AP.

- Like etter at jeg ble president kunngjorde jeg vår nye Irak-strategi, og gjorde det klart at USAs oppdrag i Irak ville ta slutt 31. august 2010. Og vi vil gjøre nøyaktig som vi har lovet, sa han i talen sin.

Endrer engasjementet
Presidenten sa at fra begynnelsen av neste måned vil mer enn sju års krigsinnsats i Irak, endre seg fra å være en hovedsakelig militær innsats til å bli en diplomatisk en. Dette er sa han under en tale til handikappede krigsveteraner i Atlanta. Det skriver The Washington Post.

- Den harde sannheten er at vi ennå ikke har sett slutten på amerikanske ofre i Irak. Nå er vårt engasjement i Irak i endring - fra å være en militær innsats ledet av våre tropper, til en sivil innsats ledet av våre diplomater.

Den amerikanske militære innsatsen for å kjempe for fred i Irak vil altså ende i slutten av måneden, og er en milepæl i Obamas tid som president.

90.000 trekkes tilbake
En overgangsstyrke på rundt 50.000 amerikanske soldater er planlagt å bli værende i Irak for å trene irakiske sikkerhetsstyrker. Men mer enn 90.000 amerikanske soldater og marinesoldater vil da ha forlatt Irak siden Obama overtok som president i 2009, skriver Sky News .

Iraks regjering viser at antall sivile drept i bombeeksplosjoner og annen vold i juli nesten ble doblet. Likevel har volden i Irak falt kraftig fra sitt høyeste nivå for et par år siden.

Mens antall soldater i Irak avtar, har USA derimot økt sitt engasjement i Afghanistan.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere