RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

USA slår til mot iransk stiftelse

New York (NTB-AP): Amerikanske myndigheter vil stanse virksomheten til den iranske Alavi-stiftelsen og ta beslag i stiftelsens hovedkvarter og flere moskeer i USA.

Stiftelsen ble i sin tid opprettet av sjahen av Iran, for å fremme islamsk kultur. Amerikanske myndigheter mener at den kontrolleres av dagens regime i Teheran, som er underlagt strenge amerikanske sanksjoner.

Stiftelsens 36 etasjer høye kontorbygning på den fasjonable handlegata Fifth Avenue i New York vil derfor bli beslaglagt. Det samme vil fire sjiamuslimske moskeer i henholdsvis New York, Maryland, California og Texas, samt et 40 hektar stort landområde i Virginia.

Den samlede verdien av eiendommene er anslått til å være minst 2,8 milliarder kroner.

Amerikansk påtalemyndighet hevder at Alavi-stiftelsen, gjennom frontselskapet Assa Corp., på ulovlig vis har overført leieinntekter fra eiendommene i USA til den statlige iranske banken Bank Melli.

Bank Melli anklages for å bidra til å finansiere det iranske atomprogrammet, og Washington har derfor innført sanksjoner som forbyr amerikanske statsborgere og bedrifter å bruke banken.

Amerikanske myndigheter har lenge mistenkt Alavi-stiftelsen for å være en gren av den iranske regjeringen og hevder at flere høytstående iranske tjenestemenn og politikere er involvert i virksomheten, blant dem Irans visestatsminister og flere av landets ambassadører til FN. (©NTB)

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere