RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

- Danske jagerfly vil delta i kampen mot IS

Sist oppdatert:
Danmark vil bidra med F-16-fly i kampen mot den ekstremistiske opprørsgruppen IS i Irak, ifølge danske medier.

Opplysningene er ikke offisielt bekreftet, og statsminister Helle Thorning-Schmidt skal holde pressekonferanse fredag kl. 12.30 om det danske bidraget.

Ifølge dansk TV 2 har Thorning-Schmidts regjering vært i dialog med USA om kampflyene de siste dagene. Opposisjonspartiene Venstre og De konservative skal ha gjort det klart at de støtter beslutningen om å la danske fly bombe ekstremistene i Den islamske staten (IS).

At danske F-16-fly skal delta i kampen, bekreftes av kilder som avisa Politiken har snakket med. Ifølge nyhetsbyrået Ritzau er det snakk om sju kampfly som kun skal operere i Irak.

Bombet i Syria

Så langt bidrar Danmark med et transportfly i den USA-ledede koalisjonen som har gjennomført en rekke angrep mot IS. I begynnelsen foregikk angrepene kun i Irak, men denne uken har både USA og arabiske land bombet IS i Syria.

– Danmark støtter militæraksjonene som foregikk i natt. Dels skjer de jo på bakgrunn av Iraks anmodning om å forsvare seg selv. Og dels er det en koalisjon med deltakelse fra fem arabiske land, sa utenriksminister Martin Lidegaard etter at angrepene i Syria begynte.

Nederlandske fly

Tidligere denne uken opplyste regjeringen i Nederland at den vil bidra med F-16-fly i kampen mot IS. Og franske jagerfly har allerede deltatt i angrepene mot den ytterliggående islamistiske opprørsgruppen i Irak.

Parlamentet i Storbritannia skal fredag ta stilling til om britiske kampfly skal delta i angrepene mot IS i Irak. Det er ventet at de folkevalgte vil støtte forslaget, og i så fall kan seks britiske kampfly bli satt inn i militæroperasjonen i løpet av kort tid.

Norge har besluttet å bidra med en mindre gruppe offiserer i kampen mot IS. Det er ventet at de vil delta i opplæringen av irakiske sikkerhetsstyrker.

Utenriksminister Børge Brende (H) fastholdt tidligere denne uken at det ikke er aktuelt nå å sende norske kampfly til Irak. (©NTB)

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere